mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Miért hívják Dzsingisz kánt Dzsingisznek?

2010.12.19. 00:55 Kápolnás Olivér

Miért hívják Dzsingisz kánt Dzsingisznek? Erre eddig semmiféle elfogadott tudományos magyarázat nem született, olyannyira, hogy még magának a dzsingisz szónak az etimológiája is vitatott. A mongol hagyományból természetesen kapunk választ erre a kérdésre. Az alábbi részlet az 1869-ben nyomtatott tngri-ece jayaγatai boγda cinggis qaγan..... [= Az Ég által elrendelt sorsú fenséges Dzsingisz kán... ] című burját fanyomatból származik. A szöveg korábban Dzsingisz 1189-es kánná választását ismerteti.

örlüge büri ordon-u dorona-yin tala daki nigen yeke dörbeljin üker cilaγun-u deger-e urida üjegdege ügei küjügün-ü üdün kiged jigür dalabci anu solongγ-a metü sayiqan öngge-tei nigen sibaγun saγuju cinggis cinggis kemen iraγu daγun-i daγursiqaγsan-iyar tegüber beleg jokiyaju qaγan-u cola-yi cinggis kemen aldarsiγulbai

Minden reggel a palotától keletre található hatalmas, négyszögletes sziklára egy korábban sosem látott madár szállott. A szivárvány minden színében pompázott a nyaka és a szárnyai. A madár a dzsingisz, dzsingisz szavakat énekelte csodálatos hangon, ezzel tisztelte meg az uralkodót, aki emiatt Dzsingisz néven híresült el.

                                                                  részlet a fanyomatból
A legenda természetesen jóval korábbi, mint ez a XIX. századi fanyomat. Több történeti műben is megtalálható ez a legenda, de van ahol Dzsingisz születéséhez, máshol az 1206-os nagykánná választásához kötik ezt a madaras epizódot.
  Dzsingisz csecsszopó korában a Temüdzsin nevet kapta, és csak 1206-tól hívják Dzsingisznek. Tehát valószínűleg kezdetben ez a legenda ehhez az eseményhez kapcsolódhatott, majd később a születéséhez kötötték, így a Temüdzsin név több történeti műből is hiányzik.
  A kérdés, hogy lehetséges-e, hogy Dzsingisz egy madárhangról nevezzék el. A mongol névadásban természetes, hogy valami természetes dologról, eseményről nevezzenek el valakit, tehát a kulturális háttér alapján ez a legenda akár igaz is lehet. Azonban kételkedésre ad okot az, hogy a korai (XIII-XIV. századi) forrásokban ez az epizód nem szerepel, a korai szájhagyományt meg nem lehet ellenőrizni. Tehát nem valószínű, hogy Dzsingisz egy madáról kapta volna a nevét, de ennek ellenére fontos ez a legenda.
            ha gólya szállt volna oda, akkor lehet, hogy Kelep kánként ismernénk most Dzsingiszt

4 komment

Címkék: mongol madár gólya burját 1189 dzsingisz 1206 fanyomat tngri ece jayaγatai boγda cinggis qaγan

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr752525114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2010.12.19. 09:50:18

Hehe, Coloo is pont ezt a madaras sztorit mesélte egyik órán :)

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.01.02. 10:24:40

A Google Bookson találtam egy kissé délibábos japán könyvet (成吉思汗は源義経也
), amiben a szerző azt bizonygatja, hogy Dzsingisz valójában a japán Minamoto-no-Josicune volt:)
Pl ilyen fantasztikus bizonyítékok vannak benne:
-A Temüdzsin név valójában a sino-japán „tendzsin” (égi isten) 天神 szóból ered.
-A Gen-gi-szu (=Dzsingisz) név valójában a Josicune név sino-japán olvasatának romlott kiejtése : Gen-gi-kei  源義経.
Stb :)

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.02.29. 08:39:23

@Komavary:
:)
Még tavaly vettem is egy manga-törikönyvet, amiben Timur تیمور és társai mellett Dzsingisz ᠴᠢᠩᠭᠢᠰ ᠬᠠᠭᠠᠨ is helyet kapott. Nem rossz, de örülnék egy MTT (Mongolok Titkos Története) feldolgozásnak is :)
süti beállítások módosítása