mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

megtalálni és győzedelmeskedni - avagy a dharanik ereje

2014.04.30. 21:15 Kápolnás Olivér

A mongol buddhizmus tanulmányozásakor a tantrikus hagyományt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Kubiláj kán (uralkodott: 1260-1294) Phagsz-pa lámától a Hévadzsra tantrába nyert beavatást, Ligdan kán (uralkodott: 1604-1634) is a Vadzsra-szekérre irányította a népét stb. stb.
  A hagyomány szerint Buddha beszédeiben gyakran egy-egy dharanit (kb. mágikus ráolvasás) adott át a tanítványoknak, annak a használati módjával és hatásával egyetemben. Példának okáért az Aranyfény szútrában több dharani is található, amik mindenféle baj ellen megvédenek, az oroszlánoktól kezdve az embereken át a nem emberekig. A Szív szútrában található pedig minden szenvedésnek véget vet (ezt kell ehhez ismételgetni: गते गते पारगते पारसंगते बोधि स्वाहा).
  A dharanik használata annyira elterjedt mongol földön, hogy néhol a buddhista színezetét is elvesztette, és már nem a lélek üdvéről volt szó, hanem egészen hétköznapi dolgokról. A vallás világi célokra való felhasználása nem példa nélküli. Az alábbiakban is egy ilyen kéziratlapról lesz szó. A műnek nincs címe, a második oldaltól egy asztrológiai szöveg kezdődik (erről egy következő bejegyzésben lehet majd olvasni). Most az első lapon lévő mongol és tibeti szövegre fókuszáljunk:
1b.jpg
na mo ratna tra yā ya badzra ti ka ru ka ra bu te ga ta swāhā
ene tarini-yi qorin nige ungsiju ulaγan utasun-dur talbiju erel-yi erikü kümün-ü baraγun buγui-dur jekü tegüber oloyu ..

sha tra ga ra pha rol dgra bo ma ra ya nan swāhā
naγadun-u jüil-dür deyilekü-yi durlabasu ene tarini-yi qorin nigen-te uriγad cinadus-dur öber-ün köl door-a-ki široi abuγad tegün-e talbiju sacubasu deyilekü-dür maγad bolai kemen dangda=ras-tur nomlabai .. ..

na mo ratna tra yā ya badzra ti ka ru ka ra bu te ga ta swāhā
Ha ezt a dharanit huszonegyszer elmondod és [a varázserejét] vörös zsinórba vezeted, majd ha az elveszett dolgát kereső ember jobb csuklójára felkötöd, akkor megleli azt.


sha tra ga ra pha rol dgra bo ma ra ya nan swāhā
Ha versenyjátékokban győzedelmeskedni szeretnél, akkor ezt a dharanit olvasd el huszonegyszer, és végy földet az ellenfeleid lába alól, majd ebbe vezesd be a dharani varászerejét, végül hints szét! Így biztos a győzelem! :) A tantrákból van ez a tanítás.

A dharanik helyes kiejtését nem tudom, de lehet próbálkozni. Érdekes, hogy mire használták ezt a két dharanit, az elsővel elveszett tárgyakat/jószágot lehetett megtalálni. Ha belegondolunk, hogy mennyire nehéz egy tűt meglelni a végtelen pusztán, akkor úgy érzem egészen világos, hogy miért van több eljárás is erre a célra (itt egy másik: http://bicig-bithe.blog.hu/2012/09/22/elveszett_joszag_elveszett_targy ).
  Tehát, ha valaki elvesztett valamit, vagy győzni szeretne, akkor nyugodtan megpróbálhatja a siker esélyét növelni a fenti dharanikkal, sok sikert hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: buddhizmus verseny vörös mongol elveszett tantra győzni zsinór kubiláj dharani tarni hévadzsra

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr826100310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása