mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

állami feleség

2013.01.01. 21:48 Kápolnás Olivér

Nurhacsi, a mandzsu birodalom alapítója tudta, hogy az állam ereje a családokon alapszik. Ha van család, akkor lesz gyerek is, amiből katonákat lehet nevelni. A manapság divatos egyszemélyes, szingli életet nem tartotta jónak, ezért 1611-ben egy házasodási kampányba kezdett, erről így számol be a daicing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe:

sahūn ulgiyan aniya niyengniyeri juwe biyade . namun i menggun be tucibufi irgese de aisilame sargan gaisu seme buhe . gurun i dorgi sargan akū niyalma be . gemu baicafi minggan funcere niyalma de sargan buhe . tere yadara joboro sargan gaime muterakūngge de . hese wasimbufi namun i menggun be tucibufi meimeni sargan gaisu seme buhe . ede goroki hancikingge gemu han i kesi isibuhangge . jilangga ama eme ci hono dabanaha seme urgunjeduhe .

Fehér nősténydisznó (koca) évében [1611], a tavasz második hónapjában a férfiakat pénzzel segítette a kincstár, hogy feleséget vegyenek magukhoz.
  A birodalomban lévő összes nőtlent megkeresték, és több mint ezernek adtak feleséget. Akik szegények voltak és nem tudtak házasodni, azoknak császári parancsra a kincstár pénzt utalt ki, hogy családot alapítsanak. Így, az uralkodói családhoz közeliek és távoliak is mind örvendeztek, hogy a császár még a saját szüleiknél is kegyesebb irántuk.

Sajnos elég szűkszavú a tudósítás, de úgy tűnik, hogy akinek nem volt felesége, azoknak egyszerűen adtak egy nőt, aki lehetett mondjuk egy hadifogoly, vagy más zsákmány. Hogy lehetett-e választani, hogy vagy csak adtak egyet, az nem világos, annyi gyanítható, hogy olyan nőket adtak így férjhez, akikről feltételezhető volt, hogy egészséges gyermekeknek tud majd életet adni. Ennek a megállapítására adatot nem találtam, de pl. a mongoloknál van arra példa, hogy a nő pisijéből következtették ezt ki (az eljárás egyszerű: földre kell pisiltetni és ha olyan erősen pisil, hogy egy kis lyukat vág a földben akkor valószínűleg erős a nemi szerve és így erős gyermeket tud szülni). A nőtlen férfiak valószínűleg örültek a feleségnek, amit saját erőből nem biztos, hogy tudtak volna szerezni. A feleségben a kor embere valószínűleg nem lelki társat keresett, hanem egy olyan lényt, aki rendbe tartja a háztartást míg a férj hadjáraton van, közben meg világra hoz és nevel pár harcost. Így végül mindenki jól járt. A megváltozott körülmények miatt manapság ez a módszer valószínűleg már ellenállásba ütközne.alma.jpg
Az egyik államilag felajánlott feleség. A mandzsu uralkodóház ősanyja egy piros gyümölcstől esett teherbe, valószínűleg ezért van a kezében egy piros alma, ezzel jelzi, hogy készen áll a családalapításra. 

1 komment

Címkék: alma mongol szülés házasság feleség mandzsu nurhacsi daicing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe piros gyümölcs

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr744991109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2013.03.06. 22:10:57

;D
valamelyik kínai császárról olvastam, hogy a saját háreméből osztott feleséget a veterán katonáinak, mert úgyis annyi lányt soroztak be neki ágyasnak, hogy fele sem került a szeme elé.
süti beállítások módosítása