mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

historia est magistra vitae

2013.11.21. 21:45 Kápolnás Olivér

Cicero egyik műve, a De Oratore, ott lett volna a művelt mandzsuk íróasztalán? Onnan vették volna a historia est magistra vitae gondolatot? Ennek az esélye a minimálisnál is kevesebb.
  1636 után a mandzsuk hatalma és szerencsecsillaga egyre feljebb kúszott az égen, korábban elképzelhetetlen magasságokig emelkedett. Az új helyzet új kihívásokat rejtett magában. Honnan lehetett megfelelő válaszokat találni rá? A válasz egyszerű: a történelemben.
  Nem a mandzsuk voltak az elsők, akik kínai területeken is uralkodtak, több példa is akadt a múltban, pl. a kitajok (916-1127), a dzsürcsenek (1115-1234) vagy éppen a mongolok (1271-1368). Teljesen logikusnak tűnt, hogy az elmúlt dinasztiák történelméből kell tanulni, emiatt császári parancsra le is fordították a kínaiul megírt történelmüket, először mandzsura, majd onnan mongolra. Fennmaradt a császári parancs is (sajnos csak a mongol változatot találtam meg), ami elrendeli a fordítást, a történelemről szóló általános ismertetéssel kezdődik.

erten-ü qauli sudur-i üjebesü aldaqu unaqu üile masi narin-aca narin . engke ba samaγu caγ-un ulariqu ülemji gün-ece gün . yerü boγdas-aca öber-e bosud yakin uqan cidaqu . tegüber qan kümün-ü törö yosun ba aldaqu unaqu üile-yi bicig-ün kümün . tegüs bicigci-yin siltaγan anu . edüge dakin-i ayuju kiciyetügei . qoyitus-i emiyen daγuriyatuγai kemegsen bolai .. erten-ece inaγsi qad noyad-un yabuγsan . törö yosun-i ülü umartaqu-yin tula kedü kedün mingγan on boluγsan sudur bicig inu ulam ulam jalγamjilaγsaγar ene üy-e-dür kürcügüi .. erten-ü törö yosun kiged uridu arad-un yabudal-i etüged-tür üligerlebesü bolomu .. tegüber merged . sayin maγui yabudaldan bügüde-yi minu baγsi kemen ögülejügüi .. erten-ece inaγsida boγdas qad ulam ulam töröjü . egüber ese yabuγsan anu ügei bui j-a .. dayiliyoo ulus . altan ulus . kedüi delekei dakin-i ese qamtudqabasu ber dayiliyoo ulus delekei dakin-u qaγas-i anu ejelejügüi .. altan ulus delekei dakin-u yeke qaγas-i anu ejelejügüi .. dai yuwan ulus . delekei dakin bügüde-yi qamtudqan ejelejügüi .. teden-ü törö yosun . jasaγ qauli ber yabubasu bolomu ..

A régi történeti művekben a romlásnak és bukásnak okait a lehető legpontosabban,- a zűrzavaros és békés időszakok váltakozását részletesnél is részletesebben olvashatjuk. A fenséges embereket kivéve, hogy tudná ezeket bárki más is megérteni? Így az írástudóknak és a képzett írnokoknak az a feladatuk, hogy az uralkodók hatalmáról és annak elvesztéséről, bukásról írjanak, hogy a kortársak éberek és óvatosak legyenek, a következő nemzedékek pedig alázatosan kövessék a példákat. A régi uralkodók és előkelők élete, uralkodása nem merült feledésbe, így a néhány ezer évet magában foglaló történelmi művek folyamatosan hagyományozódva a mai napig fennmaradtak. Példaként lehet tekinteni a régi hatalmakra, a korábbi nemzetek tetteire. Így a bölcsek azt tartják, hogy a jó és rossz tettek mindegyike az ő mesterük. A Liao (Kitaj)- és a Jin (Dzsürcsen) birodalom, bár nem tudták egyesíteni a világot, de a Liao birodalom a világon élők felét uralta, a Jin pedig több, mint a felén uralkodott. A Nagy Jüan birodalom a világon lévők összességét egyesítette és uralkodott felettünk. A hatalmi berendezkedéseikkel, törvényeikkel kell uralkodni.

A mandzsuk tanultak az elődök tetteiből, sokkal hosszabb ideig tudtak uralkodni, mint a példaképeik.

   kik?                mikor?          hány évig?
kitajok             916-1127            208
dzsürcsenek  1115-1234          119
mongolok       1271-1368          93
mandzsuk      1636-1911          275

Hát igen, a bölcsek azt tartják, hogy a jó és rossz tettek mindegyike az ő mesterük.
abkai.jpg                                      Az egyik mandzsu császár az íróasztalánál, Cicero is ott figyel
                                               (a képről később Cicero mellszobrát retusálták)

1 komment

Címkék: történelem mongol mandzsu cicero dai yuwan guruni suduri kitaj liao dzsürcsen suduri

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr885648568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása