mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Nurhacsi imája

2012.10.30. 21:37 Kápolnás Olivér

1593-ban fekete fellegek gyülekeznek az akkor még lokális hatalomnak is alig számító Nurhacsi felett, kilenc hatalom/törzs (yehe, hada, ula, hoifa, horcin, sibe, hūwalca, jušeri és neyen) egyesített serege támadja őt a Yehék vezetésével.

Martino-Martini-Regni-Sinensis-a-Tartari-devastati-enarratio.jpgMit lehet tenni ekkora túlerő ellen? Imádkozni. Az imát a daicing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe az alábbi formában tálalja:

abka na . eiten enduri weceku de alaki . bi daci yehe de umai weile akū . jecen be tuwakiyame ekisaka banjiha . tese dain deribume geren ba i cooha acafi . weile akūngge be gidasame nencinjihe . ubabe abka bulekušehebi dere seme jalbariha . geli niyakūrame jalbarime . batai uju be fusihūn obu . mini coohai uju be wesihun obu . mini coohai niyalma jafaha šusiha be ume tuhebure . yaluha morin be ume bulduribure . mini cooha be eršeme wehiyeme yabuburao seme jalbarime

Az Éghez, a Földhöz és minden szellemhez szólok! A Yehékkel szemben soha semmi bűnt el nem követtem, a határokra felügyelve békésen éltem, de ők háborút robbantottak ki, mindenhonnan sereget gyűjtöttek és megindultak, hogy eltapossanak engem, az ártatlant! Tanúja ennek az Ég. - majd [Nurhacsi] újra meghajolt és folytatta fohászát: - Az ellenség fejét tapossátok porba, a mi tekintetünket pedig emeljétek fel az Égre! A katonáim kezéből ne essen ki az ostor, hátasaink ne botoljanak meg, kísérjetek és támogassatok minket!

1593-ban egészen biztos, hogy nem állt gyorsíró Nurhacsi mellett, nem jegyezte fel senki az imáját, így a szöveg valóságtartalma erősen kérdéses, főleg ha figyelembe vesszük, hogy eléggé programízű, érződik rajta az utólagos szerkesztés, átüt a sorok között az, hogy a mandzsuk hogyan akarják bemutatni a saját történetüket. Mikor az ártatlant megtámadja a gonosz szomszéd, akkor kihez húz a szívünk? Nyilván nem az agresszornak fogunk szorítani. A később összeállított mandzsu történeti művekben a mandzsuk soha sem tűnnek fel támadóként, mindig a szomszédok támadnak először és ők csak védekeznek, az persze más kérdés, hogy a védekezés eredményeképpen mindent meghódítanak és végül a világ egyik legnagyobb birodalmát hozzák létre. Mondhatnánk, hogy ők nem akartak semmit, de hát a gaz szomszédok egyszerűen rákényszerítették a mandzsukat arra, hogy (védekezésből) meghódítsanak mindenkit. Ez a deffenzív imperializmus (Theodor Mommsen után szabadon). Térjünk vissza Nurhacsira, aki az ima után így parancsolt a katonáinak:

suweni galaktun monggon hūsikū be sufi gemu wari . gala monggon goifi buceci bucekini . ere inu damu abkai hesebun dabala . musei beye kušun oci . bata be adarame bahafi etembi . musei beye sula oci . dain be etembi dere sehe

Az alkar- és nyakvédőket mind tegyétek le. Ha megsebesül a karunk vagy nyakunk és eljön a halálunk órája, akkor haljunk meg! Ez csak az Ég akaratától függ! Ha nehezen tudtok mozogni, akkor hogyan tudnátok legyőzni az ellenséget? Ha szabad a testünk, akkor biztos, hogy nyerni fogunk a csatában!

Úgy érzem eléggé egyértelmű a háború kimenetele, mivel egy vesztes sosem írná le a fenti sorokat. Az ima megtette a hatását, hogy a szinte pucéran harcoló katonáknak ebben mennyi szerepük volt az más lapra tartozik.madár.jpg                                                                                            madártávlatból látta a csatát

Szólj hozzá!

Címkék: ima nurhacsi daicing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe 1593 yehe deffenzív imperializmus Theodor Mommsen

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr624880008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása