mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Tigrisvadászat

2008.11.23. 00:44 Kápolnás Olivér

Az alábbi nyúlfarknyi idézet egy kolostor sztéléjén állt. Most nem lényeges se a kolostor neve, sem a helye.

nigen bars-luγ-a učiraγsan . bi nigen sumun-iyar darui qarbun alabai : egündür ayil bayising-un kümün bügüde masi yeke bayasču . ene bars irgen-i qoorlaǰu ǰil udabai : edüge ǰol metü eǰen ende kürčü ireged egüni alaγsan anu čuqum tngri irgen-u ǰobalang-i arilγaγsan bolai kemen ögüleged . tende-eče ene γaǰar-i še qo čowan kemen nereyidüged basa γayiqamsiγtu kereg bolγaǰu temdeglen bügüdeger neyileged süm-e bayiγulbai : 

Egy tigrissel találkoztam. Egyetlen nyílvesszővel nyomban halálosan meglőttem. Ennek a falu összes lakója nagyon megörült. Azt beszélték, hogy az Úr [=mandzsu császár] – akit a boldogság kísér – ide érkezése és a tigris megölése az valójában az istenek és emberek szenvedésektől való megszabadítása volt. Később ezt a helyet Se Ko Csuwannak neveztek el és csodálatos dolgot téve, mindent megörökítve kolostort emeltek.
A császár a testőrök gyűrűjében, vajon ki lőhetett a tigrisre?

A történet egyszerű, a császár, Elhe Taifin (1661–1722) - más néven Kangxi, illetve Engge Amuγulang - találkozik egy tigrissel és megöli. Valószínűleg nem pont így történhetett az esemény, mivel a császár valószínűleg mindig népes kísérettel, testőrökkel utazhatott. Azonban nem is ez az érdekes, hanem az, ahogyan ezt az eseményt tálalják. Azt beszélték, hogy a tigris megölése az valójában az istenek és emberek szenvedésektől való megszabadítása volt. A tigris leölése világraszóló esemény lett, még az isteneknek is segített ezzel. Olyan dolgot hajtott végre, amire senki más nem lett volna képes, mivel még az istenek sem tudták megölni ezt a tigrist! Megváltozik ettől a környék is, új nevet kap, egy kolostor is épül ennek emlékére. Így egy valójában nem túl lényeges mozzanat olyan köntöst kap, mintha egy világraszóló esemény lenne, mindez persze csak arra van, hogy a császár dicsőségét növelje.
  A tigrisvadászat egyébként uralkodói divat volt, ismeretes egy barlang melletti felirat, ami arról szól, hogy a császár kilőtte a barlangban lakó fenevad tigrist, persze ez a felirat négy nyelven íródott, hogy mindenki el tudja olvasni ezt a nagy tettet. Amihez hasonlót természetesen már millió számra hajtottak végre, de ha a császár teszi, akkor az mindjárt más.
Erről a fenevadról lepattanak a nyílvesszők

A mandzsu propaganda nagyon érdekes, nem légből kapott dolgok segítségével érik el a célt, hanem valós események szép színes köntösbe öltöztetésével. Erre volt ez egy remek példa.

 

Szólj hozzá!

Címkék: propaganda tigris mandzsu sztélé elhe taifin

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr42783588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása