mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Az 5. Dalai Láma pecsétje

2008.05.13. 16:05 Kápolnás Olivér


 

  Az 5. Dalai Láma 1652-53-ban Fulin mandzsu császár (1644-1664) meghívására Pekingbe ment. Ekkor kapta ezt a pecsétet, amire tibeti, mandzsu és kínai nyelven vésték a feliratot.
 


 

A mandzsu (középen) így hangzik:

1. wargi abkai amba sain jirgara
2. fucihi i abkai fejergi fucihi
3. tacihiyan be aliha eiten be sara
4. wacira dara dalai lamai doron :

 Magyarul kb. így hangzik: 

A nyugaton lévő, hatalmas és örömteli buddha ege alatti buddhistákat felügyelő, vadzsrával uralkodó Dalai Lámának a pecsétje.


  A Dalai Láma a pecsét elfogadásával és használatával lényegében elismerte a mandzsu hatalmát maga felett. A pecsét szövegében figyelmet érdemel a "nyugaton lévő" jelző. A mandzsuk a saját birodalmukat a világ közepére képzelték. A tibetiek is saját ugyanígy éreztek saját országukkal kapcsolatban. Azt gondolták, hogy náluk van a világ közepe. Így ez a "nyugaton lévő" jelző azt jelenti, hogy a Dalai Láma a világ közepén lévő mandzsu birodalom nyugati felén van. A szövegből még az is kiderül, hogy a Dalai Lámára, mint vallási vezetőre tekintettek. Arról szó sem volt, hogy egyenrangú lenne a mandzsu császárokkal.
  Erre van egy nagyon jó példa, Höhhotban az Jeke Dzuu kolostorban van 3 trónszék, a középső jóval magasabb és nagyobb, mint a két szélső, ide csak a mandzsu császárok ülhettek, a lámák (akármekkora legyen is rangjuk) csak a kisebb trónszékre ülhettek. (Egyébként elvileg ezen, a fő trónszéken 1911 óta nem ülhetett senki.)
 Mellesleg a Kínai Népköztársaság szerint a Tibet feletti jogos hatalmának egyik bizonyítéka pont ez a pecsét. A kérdés azonban nem ott van, hogy Tibet a mandzsuk hatalma alá tartozott-e vagy sem, hanem ott, hogy a mandzsu birodalom és a Kínai Népköztársaság között van-e jogfolytonosság.
 

 

2 komment

Címkék: nyugat dalai láma pecsét ötödik mandzsu fulin világ közepe

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr36466587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deadoralive 2009.10.07. 14:24:05

"A Dalai Láma a pecsét elfogadásával és használatával lényegében elismerte a mandzsu hatalmát maga felett."

Ez azért így elég erős! Egyrészt a szöveg semmi ilyesmit nem jelent ki, másrészt ez csak egy diplomáciai ajándék, amilyet a többi dalai láma is kapott különböző uralkodóktól. Ennyi, nem több.

deadoralive 2009.10.07. 14:34:23

Helmut Hoffmann így ír a látogatásról és a pecsétről:

"Az újonnan megalapított mandzsu (Csing, 1644) birodalommal kialakított tibeti viszony kezdetben barátságos volt. Az első kapcsolatfelvételt egy 1642-ben, Mukdenben felállított tibeti követség jelentette. Később a dalai láma, elfogadva egy meghívást, a pekingi császári udvarba utazott (1651-53), ahol különféle megtiszteltetésben részesült. Egy aranypecséttel és egy új címmel gyarapodva hagyta el Pekinget, ám ekkor a mandzsuk a Tibet feletti uralom megszerzésének legcsekélyebb szándékát sem mutatták."

terebess.hu/keletkultinfo/tibet2.html
süti beállítások módosítása