mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

1636, egy ima tesz pontot a fordulatra

2013.02.09. 21:14 Kápolnás Olivér

1636 fordulópont a mandzsu történelemben, teljesen átalakul az ekkor még piciny birodalmuk. Ekkor veszik fel a mandzsu nevet, ekkor írják meg - azaz állítják össze - a saját őstörténetüket. A birodalom nevét is lecserélik, az évnevet is megváltoztatják. Vajon mi volt az átalakulás utolsó mozzanata?
  Szerencsére fennmaradtak a korabeli feljegyzések, a mandzsu udvarban mongolul (is) lejegyezték, hogy melyik nap mi történt. 1636-ban, az tavasz utolsó hónapjában összegyűltek a Góbitól délre lakó mongol előkelők és még sokan mások, címet ajánlottak az uralkodónak, amit ő először nem fogadott el. Majd miután már három éve folyamatosan ezzel nyúzták, nagy nehezen kötélnek állt. A nyár első hónapjának tizenegyedik napján Hung Tajdzsi az Égnek és a Földnek szóló imával tett eleget az alattvalók kérésének és pontot az átalakulás végére. Ezt így jegyezte fel egy szorgos írnok:

tngri ecige . etügen eke-dür öcin jalbariqu minu . öcügen bey-e yeke oron-i jalaγsan-aca inaγsida . yeke törö-yin tulada . ürgüljide sedkijü . caγ tutam . nimgen mölsün-i gickiküi metü sedkil-iyen ülü amun . edür ba . söni kiyicengseger arban jil bolba ..tngri ecige örösiyejü . ecige ebüge-yin törö-yi manduγulju . solongγ-a ulus-i oroγul-un . mongγol ulus-u erke-dür oroγulju nigen-e qamtudqaγad . qasbau erdeni tamγ-a kiged γajar usun-u inu abuγsan-du . γadaγ-a-tu dotoγ-a-du noyad . sayid . ulus irgen bügüdeger . + tngri-yin ibegel-iyer tokiyalduγul-un . kündü yeke cola . ner-e-yi inu ergüjü aldarsiγuluy-a kemeküi-dür . ede-luγ-a dayiming ulus-i dayilaγsaγar buyu . yeke cola ner-e kemekü masi berke buyu . kemen ülü bolun jidkün atala . bügüdeger dakin dabtan ögüleküi-dür . olan-u üge-ber . yeke oron saγuqui-dur ulus-un ner-e-yi olariju . dayicing ulus kemen . on-u ner-e-yi ulariju . degedü erdem-tü-yin terigün on kemen daγursqabai .. teyin bügetele bi ulus irgen-i öglige soyurqal-iyar qangγaju . engke amuγulang bolγaγ-a edüi .. tngri ecige minu gegen-iyer örösiyejü ulus-un törö-yi ürgüljide tedkükü ajiyamu uu

Hozzátok imádkozom Ég apám és Föld anyám! Jelentéktelen személyem a trónra kerülés óta [1626] folyamatosan törekszik a birodalomért, egyetlen órára sem tudott megnyugodni a lelkem, olyan mintha vékony jégen járnék. Tíz év telt el így, éjjel-nappal igyekeztem. Az Ég apám kegyes volt, így az őseim hatalmát felvirágoztattam, a koreaiakat behódoltattam, a mongolokat a hatalmam alá hajtottam és egyesítettem, majd mikor a jáde pecsétjüket és a földjüket elvettem, akkor az idegen és a rokon előkelők, tanácsosok, az egész nép mindannyian az Ég támogatásával megegyezően méltóságos és hatalmas címet, nevet akartak adni nekem és híressé tenni, de én ellenkeztem, mondván, hogy emiatt háború támadna a Mingekkel, nehéz teher lenne ez a hatalmas cím. Azonban újra megismételték a kérésüket és sokak szavainak hatására a trónszéken ülve megváltoztattam a birodalom nevét
Dajcsingre, az év nevét is megváltoztattam, Kiváló erényű első éveként lett ez ismert. Miközben én a népnek ajándékokat és adományokat adok míg el nem jön a nyugalom és a béke, addig, kérlek téged Ég apám, hogy fényességed legyen kegyes hozzám és folyamatosan támogasd a birodalmat!

A szövegben említett jáde pecsét a hagyomány szerint Dzsingisz pecsétje volt, amit 1368-ban elhagyott Togon Temür kán, amikor Dajduból (mai Peking) elmenekült. A pecsét a XVI. század végén került elő, egy birkapásztor találta meg, majd a mandzsukhoz került. A pecsét jelképzete a mongolok feletti hatalmat.
  A pecsét itt csak egy mellékszál, sokkal érdekesebb az, hogy a birodalom új nevét és az uralkodó új címét is az alattvalók találják ki és ajánlják fel. Honnan jöhetett ez az ötlet? A választásnak volt-e valami előképe vagy sem? Korábban a Ming birodalom adta a címeket és a rangokat a mandzsu területen, Hung Tajdzsi nagyapja csak a Ming birodalomtól kapott címet. Hung Tajdzsi apját 1607-ben mongol előkelők már megörvendeztették egy káni címmel, majd 1616-ban az alattvalók kérésére alapította meg a Kései Jin dinasztiát (1616-1636), végül Hung Tajdzsit 1626-ban választották uralkodónak az előkelők. A kérés meghallgatása után egy ima volt az, amivel az Ég és a Föld áldását kérte az uralkodó és ezzel lett teljes a birodalom átalakulása. Bárhogy is van, jól látszik a mandzsuk elképzelése a hatalomról, a kán az Ég és a nép között van, az Ég támogatja, a nép megválasztja. Ha nem támogatná az Ég, azt onnan lehetne tudni, hogy vesztesen kerülne ki egy-egy csatából, és akkor már valószínűleg az alattvalók sem támogatnák.
kapu.jpg             záródnak az ajtók, az átalakulás befejeződött, kizárták a múltat a jövőből
Zárójeles megjegyzés: a mandzsu eredetmondát is ebben az időben állították össze, nem meglepő, hogy abban azt találjuk, hogy az első mandzsu uralkodót is a nép választotta meg uralkodójának, miután kiderült, hogy őt az Ég küldte.

Szólj hozzá!

Címkék: föld mongol ég ajtó pecsét mandzsu dzsingisz hung tajdzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr795071709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása