mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

1624-es mandzsu-horcsin szövetségi eskü

2012.06.01. 09:57 Kápolnás Olivér

Esküt tenni lehet levágott kutyára, leszakadó partoldalra és gyakorlatilag mindenre, ami kellő elrettentésül szolgál. 1624-ben a csaharok ellen szövetséget kötöttek a horcsinok és a mandzsuk (akiket még nem is neveztek mandzsuknak, mert ezt a nevet csak 1636-ban vették fel). Ezt 1626-ban is megismételték, de egyelőre maradjunk csak az 1624-es esetnél. Ennek érdekessége, hogy ekkor személyesen nem találkozott a mandzsu és a horcsin elit, hanem egymás követei előtt hajtották végre az eskü szertartását. A politikai helyzet röviden: a utolsó Dzsingiszida uralkodó (Ligdan kán 1604-1634) hatalma szinte csak a csahar-mongol területekre terjedt ki, de ennél többet szeretett volna, ez természetesen nem tetszett másnak. A csaharok ellen a horcsin-mongolok az ekkor az egyre erősödő mandzsukkal kötöttek szövetséget, akikkel törököt fogtak. Az egyenrangú szövetség nem volt tartós, a mandzsuk a horcsinok fejére nőttek, olyannyira, hogy 1636-ban a horcsinok behódoltak a mandzsu uralkodónak. Ennyi bevezető után következzen az eskü leírása:

qaγan . mongγol ulus-un qorcin-u noyan-luγ-a qoyar ulus törö elsejü . kürcen . kiwa qoyar baγsi-yi jaruju qorcin-u odba tayiji . aduci darqan tayiji . tayicing . mongγol tayiji-lüge neyilejü . caγan mori . qar-a üker alaju . nigen ayaγan-dur qubaqai yasun . nigen ayaγan-dur cisun . nigen ayaγan-dur siroi . nigen ayaγan-dur miq-a . nigen ayaγan-dur ariki kilgejü . küji sitaγaju . odba tayiji-tan aman aldar-un . manju . qorcin man-u qoyar ulus-i caqar doromjilaqui-dur qoroscu . man-u qoyar ulus nigen ey-e-ber yabusuγai kemen . itegel-tü üge-ben ögüleldüjü tngri γajar-tur aman aldaju . egünce qoyinaγsi caqar-un uran araγ-a ba ed tawar-tur oroju qorcin-dur ey-e ügei manju urid caqar-luγ-a elsebesü . tngri γajar buruγsiyaju maγu nigül kürcü . yasun inu qubiraju . cisun inu γaruγad siroi-dur daruγdaju ükütügei . qorcin manju-dur ey-e ügei . caqar-un uran arγ-a ögkü ed tawar-tur oroju . caqar-luγ-a urid elsebesü . tngri γajar qorcin-i buruγusiyaju maγu nigül kürcü . yasun inu qubiraju . cisun inu γaruγad siroi-dur daruγdaju ükütügei . tngri γajar-tur batula aman aldaγsan üge-dür-iyan kürcü yabubasu . tngri γajar örösiyejü amin nasun urtu boluγad . aci ür-e tümen on-dur kürtel-e . engke amuγulang-iyar jirγan atuγai kemen aman aldaγad . qürcen . kiwa . qorcin-u elcid-i abcu iregsen-ü qoyin-a . caγan mori qar-a üker alaju qorcin-u elci-yin emün-e . yeke noyan . ded noyan . γurbaduγar noyan . dörbedüger noyan . abatai tayiji . tegelei tayiji . jayisangqu tayiji . jirγalang tayiji . ajige tayiji . tüdü tayiji . joto tayiji . sudu tayiji . sahaliyan tayiji . tere aman aldaγsan yosuγar bicig bicijü sitaγaju aman aldabai .

A [mandzsu] császár, hogy a horcsin-mongolok vezetőrétegével szövetséget kössön elküldte Kürcsent és Kiwa tanácsosokat. Ők találkoztak Odba tajdzsival, Aducsi Darhan tajdzsival, Tajcsinggal, és Mongol tajdzsival. Fehér lovat és fekete marhát öltek le, egy edénybe a csupasz csontokat, egy másodikba vért, egy harmadikba földet, egy negyedikbe húst, egy ötödikbe pálinkát tettek. Füstölőt gyújtottak és Odba tajdzsi vezetésével így szóltak a horcsin előkelők: - Amikor a mandzsukat, horcsinokat a csaharok becsmérlik, akkor fájdalom borít el minket, ezért lépjünk mi szövetségre! Majd az Égre és Földre megesküdve esküt tettek: - Innentől kezdve ha a mandzsuk a csaharok álnok, hamis szavait elhinnék, vagy kincseiket elfogadnák és a horcsinokkal ellenségbe, csaharokkal szövetségbe lépnének, akkor az Ég és a Föld fogja megbüntetni őket! A gonosz bűnük miatt törjön a csontjuk, folyjon a vérük, a földbe legyenek beletaposva és pusztuljanak el! Ha a horcsinok a mandzsukkal békétlensége kerülnének és a csaharok álnok, hamis szavait elhinnék, vagy kincseiket elfogadnák és a csaharokkal szövetségre lépnének, akkor az Ég és a Föld büntesse meg a horcsinokat, a gonosz bűnük miatt törjön a csontjuk, folyjon a vérük, a földbe legyenek beletaposva és pusztuljanak! Ha az Égnek és a Földnek szilárdan megfogadott fogadalmat betartják (a mandzsuk és a horcsinok), és e szerint élnek, akkor az Ég és a Föld kegyes lesz, hosszú életük lesz, utódaik tízezer éven át békében és boldogságban fognak élni!

                                                     "a földbe legyenek beletaposva"
Kürcsen és Kiwa a horcsin küldöttekkel visszatértek a mandzsu udvarba, ott fehér lovat és fekete marhát öltek le, majd a horcsin küldöttek előtt a mandzsu elsőd-, másod-, harmadrangú előkelők, Abatai tajdzsi, Tegeldzsi tajdzsi, Dzsajszangtu tajdzsi, Dzsiragalang tajdzsi, Adzsige tajdzsi, Tüdü tajdzsi, Dzsoto tajdzsi, Szudu tajdzsi Szahalijan tajdzsi a fenti esküszöveget leírták, majd elégették és megfogadták.
  A szertartás nagy vonalakban egyértelmű, de ha jobban belegondol az ember, akkor azért maradnak kérdések. Pl. az világos, hogy az edénybe rakott csontok azzal vannak összefüggésben, hogy törjenek a csontok az eskü megszegésekor, de mit jelképez a hús és a pálinka? Fehér ló feláldozásáról több helyen is lehet olvasni a mandzsu forrásokban, ezt mindig az Égnek áldozzák. A fekete marhát pedig a földnek, de ez ritkább. A két állat leölése az Égnek és Földnek történt, hogy figyelemmel kísérjék az eskü betartását, tehát nem azért, hogy elrettentetésül szolgáljon (tehát nem azt jelenti, hogy úgy fognak az esküszegők meghalni, mint ahogyan leölik a lovat/marhát). A leölt állatok komponenseit felhasználták, jelképezte többek között az eskütevők csontját és vérét.
  Az eskü után a maradékot valószínűleg megették. A mandzsu forrásokban viszonylag sok esküvel és áldozati szertartással lehet találkozni, ezeket nagyrészt feldolgozatlanok, pedig a téma érdekes és a főtt lómáj kifejezetten finom.

Szólj hozzá!

Címkék: mongol fehér ló mandzsu csahar 1624 horcsin qorcin caqar

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr164558747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása