mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

kitépett szívvel a havazás ellen

2012.01.28. 09:57 Kápolnás Olivér

Több legenda is szól Dzsingisz kán Tangutok elleni hadjáratáról. Néhányukban szó van egy boszorkányról, aki mindenféle átkot szór a támadó mongolokra. A most ismertetésre kerülő változat szerint a boszorkány egy hóvihart támasztott. Ez a legenda egy mongol értelmiségi, Küberi tolmácsolásában maradt fent. Küberi 1831-1890 között élt, tudott mongol, mandzsu, tibeti és kínai nyelven (a négynyelvűség nem volt szokatlan ebben a korban). Állami szolgálatban állt, legnagyobb érdeme, hogy egyszer hadvezérként lecsapott a Mandzsúriában illegálisan ténykedő orosz aranyásókra, ezért rangos kitüntetést is kapott. Jelentős a munkássága, aminek sajnos nagy része megsemmisült a viharos XX. században. Egyik jelentős történeti műve a Mongol genealógiák címet viseli (olan mongγolcud-un uγ eke-yi temdeglegsen bicig orosiba), ezt 1878-ban fejezte be. Ennyi bevezető után lássuk is az említett legendát:

mon-a aγula-yin kökeberi kemekü γajar-tur yeke casu siγurγan-dur tokiyalduγad . cerig mori yekede qokirajuγui .. casu arilqu ügei ucir-i nutuγ-un kümüs-ece asaγuju . mon-a aγula-dur nigen belbesün ekener-ün ger-tür qorγoju bayiqu ubadistu tangγud-un maγu ubadis-i medeged tere tangγud-i bariju . mön kü ekener-ün qamtu-bar alaγad . jirüke-yi erijü aγula-yi takiγsan qoyin-a casu ariljuγui ..

A Mona hegy Kékes nevű részén hatalmas hóvihar támadt, a [mongol] katonák és paripák nagy veszteségeket szenvedtek. Megkérdezték a helyieket, hogy miért nem csillapodik az ítéletidő. Megtudták, hogy a Mona hegyen egy özvegyasszony házában rejtőzik egy tangut boszorkány és az ő varázslata okozza ezt. Elfogták a tangut boszorkányt és az özveggyel együtt megölték. Kimetszették a szívét és miután ezt feláldozták a hegynek, elült a hóförgeteg.

                                                  kezd tisztulni az ég
Honnan jöhet ez a hóvihar? Más változatokban nem találjuk meg. A magyarázat valószínűleg az, hogy ez egy helyi motívum, ami beleivódott a legendába. Küberi születési- és hivatali helye is közvetlenül Mandzsúriától nyugatra volt, itt a telek kegyetlen hidegek tudnak lenni, nagy hóval. A kedvező időjárásért még a XXI. században is mutatnak be áldozatot a helyszellemeknek. Feltételezhető, hogy ez a háttér adta ezt a változatot
                                                             a hó virággá változik

Szólj hozzá!

Címkék: mongol szív boszorkány hóvirág dzsingisz tangut uγ eke küberi

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr743952431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása