mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Yongle császár felirata a Rashaant sziklán

2013.09.15. 12:17 Kápolnás Olivér

Mongólia északi részén, az Onon és a Hürh folyó összefolyásától nem messze, délre található a Rashaant had (rasiyantu qada), azaz a gyógyvizes szikla. Nevét onnan kaphatta, hogy egyes sziklákból víz csepeg.
sziklácska.jpg

                                Az egyik különálló szikla, nektár fakad a tetején
Már a kőkorszaki emberek is felkeresték ezt a helyet, amiről rengeteg hátrahagyott pattintott kőeszköz tanúskodik. vadász két állattal.jpgA sziklán találhatóak régi sziklarajzok is. A későbbi korok emberei számára is fontos volt ez a hely, van itt türk-kori rovásírás és nemzetségjel, és mindenféle felirat a különböző korokból. A sok felirat közül az egyik szinte magára vonja a tekintetet, ez egy rövid mongol felirat és mellett pár szótagnyi négyzetírás.
felirat_1.jpgA mongol felirat első két sora könnyen olvasható:

++ tai sung
+ qaγan-u jarliγ-iyar
…..... ….....
…..... ….....
….....

++ Taizung
+ Császár parancsára
…..... ….....
…..... ….....
….....

Sajnos nem derül ki, hogy mit parancsolt a császár, azonban azt ki lehet következtetni, hogy ki lehetett ő. taizung című uralkodó egy dinasztián belül nem lehetett több, így ez alaposan leszűkíti a lehetséges neveket. A mongolok közül Ögödejnek adták ezt a címet, de csak utólag, így biztos, hogy nem ő volt a grafiti elkövetője. A Ming-dinasztia taizung című uralkodója Yongle volt, ő 1402-től 1424-ig uralkodott. A mongol hagyomány szerint a mongol Juan-dinasztia utolsó császárjának, Togontemür kánnak volt a fia, ennek csak annyi a valóságalapja, hogy az anyja tényleg mongol volt, viszont ennek a ténynek a felirathoz semmi köze.
  Yongle idejében összesen 5 hadjárat indult a mongolok ellen, az első 1409-ben, amit a császár egyik tábornoka vezetett, de vereséget szenvedett, így a következő hadjáratokat mind a császár személyesen vezette. 1410-ben ötvenezer katonával indult a mongolok ellen és elérte a Kerülen folyót, majd onnan egy válogatott vitézekből álló csapattal északra tört és az Onon folyó mellett nagy vereséget mért a mongolokra.
útban.jpgÚtközben elvileg pont elment a Rashaant szikla mellett, később már nem vezetett sereget erre a vidékre. Így elvileg 1410-ben meg volt az esély, hogy az ő parancsára festették fel ezt a rövid grafitit erre a sziklára. A felirat melletti négyzetírásos emlék is valószínűleg ehhez az eseményhez köthető. Sajnos ez nem látszik tisztán, de annyi kivehető, hogy az első szótag utolsó szava az r betű, így talán a jar-liγ szó lehetett ez eredetileg, ami annyit jelent, hogy parancs. A négyzetírást a mongol Juan-dinasztia alatt használták, elvileg ez volt a hivatalos, birodalmi írás. Lehetséges, hogy a Ming császár direkt használta ezt az írásmódot, gondolván, hogy így jobban megértik a mongolok, hogy itt már ő az úr. Valószínűleg ez az egyik legkésőbbi mongol nyelvű négyzetírásos emlék (valami miatt egyébként publikálatlan, talán azért mert senki sem tudta eddig elolvasni).
  Felmerül a kérdés, hogy vajon hányan láthatták/olvashatták ezt a tenyérnyi feliratot a semmi közepén. Feltehető, hogy a nomádoknál voltak kiemelt, gyülekezési helyek. Minden jel arra mutat, hogy már ősidők óta ez a Rashaant szikla is egy ilyen hely volt, így elvileg a környéken lakók időközönként felkereshették, így tudomást szerezhettek a császár parancsáról, aminek a lényegét már sajnos lerágta a szikláról az idő vasfoga. Természetesen nem csak egy ilyen hely volt a
mongol területeken, máshol is találunk ilyeneket, pl. a korábban említett Taikhar kő (http://bicig-bithe.blog.hu/2010/08/13/taikhar_chuluu_es_a_lovas_ko ).
 Bárhogy is van, aki Mongóliába megy, keresse fel mindenképpen, és próbálja megfejteni a felirat többi részét!

Szólj hozzá!

Címkék: mongol szikla ming yongle togontemür 1410 taikhar rasiyantu rashaant had

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr95515110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása