mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

egy 1640-ben restaurált kitaj sztúpa felirata

2013.08.06. 02:59 Kápolnás Olivér

IMG_6585 (638x1100).jpg
Mukden (mai Shenyang) egyik sarkában, egy kisebb dombtetőn áll egy kitaj sztúpa. A tágan vett környéken több hasonlót is lehet találni, ami nem csoda, mivel ezer éve kitaj lovak patácskái verték fel itt a port. A mukdeni sztúpa különlegességét egy aprócska kőtábla adja, ami az északi oldalba van befalazva:
IMG_6578 (480x239).jpg
A szöveg három nyelven, mandzsuul, kínaiul és mongolul íródott. Sajnos kissé megkopott az idők folyamán, de mivel párhuzamos szövegről van szó, a megfejtés nem tűnik túl bonyolultnak. A mongol rész első két és fél sora problémamentesen olvasható:

dayicing ulus-un degedü erdemtü-yin
tabuduγar on . caγan luu jil
+ boγda qaγan-u jarliγ-iyar ???
????????????????????????

A Dajcsing [=mandzsu] birodalom Kiváló Bölcsességű [=Hung Tajdzsi]
ötödik, fehér sárkány [=1640] évében
a magasztos császára parancsára ???
????????????????????????

És hogy mi történt a magasztos császár parancsára, abban segít nekünk a mandzsu változat, ahol az utolsó két szó jól olvasható: icemleme dasaha, azaz felújítani, helyreállítani, renoválni stb. Tehát felirat tartalma így értelmezhető: A mandzsu birodalom Kiváló Bölcsességű [=Hung Tajdzsi] ötödik, fehér sárkány évében [=1640] a magasztos császára parancsára [ezt a sztúpát] felújították.
  A kérdés, hogy miért történt mindez? A mandzsuk a birodalmuk alapjainak lerakásakor még nem foglalkoztak a buddhizmussal, de a harmincas évektől kezdve már direkt keresték a kapcsolatot a buddhista vezetőkkel, emellett több jelképes és kézzelfogható dologgal is támogatták már ezt a vallást, pl. Mukden újjáépítésekor az alaprajzot egy mandaláról mintázták. De lelkiekben még sem ők, sem az udvaruk nem volt az, pl. 1643-ban Hung Tajdzsi halálakor az egyik testőre önként kísérte az urát a túlvilágra (azaz élve vele temették), ami a régi szokások erősségét mutatja.
  Bárhogy is van, köszönet a mandzsuknak, hogy nem építőanyagnak használták fel a sztúpát, hanem felújították. Aki Mukdenbe jár feltétlenül nézze meg!
IMG_6555 (483x540).jpg                                          Kitaj-korban élt, azóta kihalt, ismeretlen állat feje

Szólj hozzá!

Címkék: mongol mandala mandzsu sztúpa mukden kitaj 1640

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr715446961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása