mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

mongolok és mandzsuk – a kezdetek kezdete

2013.05.31. 22:13 Kápolnás Olivér

A mongolok hosszú éveken át voltak a mandzsu uralkodók alattvalói. 1636-ban a Góbitól délre lakó,- majd 1691-ben a Góbitól északra lakó mongolok behódoltak a mandzsuknak. Ha a kezdeteket keressük, akkor felvillan 1607, mikor is a Góbitól délre lakó mongolok egy csoportja, az öt déli halha megye követei a Kündülen kán, azaz kb. a Magasztos kán cím adták Nurhacsinak.
  Természetesen ennek is voltak előzményei, a legkorábbi békés kapcsolatfelvétel több mint tíz évvel korábban történt. Ebben a déli halhák játszották a főszerepet egy másik mongol népcsoport, a horcsinok mellett. A kapcsolatfelvételről kortárs forrás nem maradt fenn, csak a XVIII. században összeállított mandzsu történeti munkákban találkozhatunk az esemény rövid leírásával:

niowanggiyan morin aniya niyengniyeri aniya biyade . monggo aiman i dalaha niyalma teni sain i afaha .. horcin i beile minggan . kalka i beile loosa sain i acaki seme . teisu teisu elcin takūraha manggi . tereci monggo i geren aiman i dalaha niyalmai elcin lakcarakū amasi julesi yabubuha ..

Kék ló év [1594] első hónapjában a mongol megye vezetője békét kívánt. A horcsinok bejléje, Minggan és a halhák bejléje Lósa keresték a jó kapcsolatot, így külön külön követet küldtek. Innentől fogva a mongol megyék vezetőinek követei szakadatlanul jöttek és mentek.

A részlet eléggé szűkszavú, az utolsó mondta pedig kicsit gyanús. Több mint száz évvel későbbről visszatekintve úgy tűnhet persze, hogy a követek jöttek és mentek szakadatlanul, azonban 1594 után még sok mosolyszünet volt a különböző mongol népcsoportok és a mandzsuk között.
2425.jpg
Nyilván nem volt véletlen, hogy pont ebben az évben volt a békés kapcsolatfelvétel, ugyanis 1593-ban Nurhacsi ellen vonult egy koalíciós sereg, amelynek a tagjai között a horcsinok mellett valószínűleg a halhák is képviselték magukat. A seregnek nem volt erős központi irányítása, így a túlerő ellenére nagy vereséget szenvedtek.
  Valószínűleg ez a vereség döbbentette rá a csatában résztvevő mongolok vezetőit, hogy Nurhacsit komolyan kell venni.

Szólj hozzá!

Címkék: mongol mandzsu nurhacsi 1594 enggeder halha 1607 1636 1691 kündülen kán

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr285338207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása