mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Nurhacsi születése

2012.12.16. 17:36 Kápolnás Olivér

Egy birodalom alapítója hétköznapi emberként születik, de vajon a századik születésnapján is úgy fognak rá emlékezni mint egy teljesen átlagos, mezei emberre?
  Nurhacsi születéséről először az 1635-ben, halála után röpke tíz évvel összeállított életrajzában (genggiyen nenehe han i sain yabuha kooli) olvashatunk. A 17 kötetes életrajzból mára csupán az első ismert, a többi vagy lappang valahol, vagy már rég elhasználták gyújtósnak. Nurhacsi születése ebben az első kötetben kap helyet, így ír róla a forrás: taksi duicin de banjiha ahūngga jui dergi abkai fulinggai banjibuha, azaz Taksi Duicsinnek a legidősebb fia [Nurhacsi] a fenséges Ég elrendeléséből született. Semmiféle csodás vagy szokatlan esemény sem kíséri a terhességet, sem a születést. Nurhacsi jellemzése is teljesen hiányzik, csak annyi szerepel, hogy az Ég elrendeléséből született.
  A XVIII. század második felében a mandzsu birodalmat össze sem lehet hasonlítani a másfélszáz évvel korábbival, mintha egy struccot próbálnánk összemérni egy naposcsibével. Természetesen Nurhacsi születésében is kell valami rendkívülinek lennie és hogy véletlenül se lehessen rosszul elképzelni őt, a jellemzése is szépen ki van dolgozva. Nézzük is meg, hogy a Mandzsuk igaz története (manju i yargiyan kooli) mit ír róla:

taizu sure han ojoro fulingga bifi eme amba fujin emeci beye de ofi juwan ilaci biya de nikan i daiming gurun i giyan jing han i gūsin jakūci sohon honin aniya banjiha . tere fonde sara niyalma gisureme . manju gurun de fulingga niyalma tucifi babai facuhūn be toktobume gurun be dahabufi han tembi sehe . tere gisun be niyalma ulame donjifi bi bi han ombidere seme mujakū niyalma erenume gūniha . taizu sure beile mutuha manggi . beye den amban . giranggi muwa . derei fiyan genggiyen gu i adali . fucihi šan . funghūwang ni yasa . gisurere jilgan tomorhon bime yargiyan getuken emgeri donjiha be onggorakū dartai saha be takambi . tere ilire de ujen jingji . arbun giru geren ci temgetu muduri tuwara . tasha yabure adali horon mangga mujilen tondo . kengse lasha sain be saha de tukiyere be kenehujerakū . ehe be saha de bederebure be jibgešereakū . coohai erdemu . gabtara niyamniyara baturu hūsun jalan ci lakcahabi . arga bodogon šumin cooha baitalarangge enduri gese . tuttu ofi genggiyen han sehe .

Nurhacsi születése az Ég által volt elrendelve. Teherbe esett az anyacsászárné Emecsi és a tizenharmadik hónapban a kínai ming Zhū Zǎihòu császár harmincnyolcadik, a sárga juh évében [1559] szülte meg őt. Abban az időben egy látó ember jóslatot tett: - A Mandzsu birodalomban születik egy ember, akinek a sorsát az Ég rendelte el, ő meg fogja szüntetni a mindenhol jelenlévő zűrzavart, majd hatalma alá fogja vonni a birodalmat, és császár lesz. Ezt a jóslatot az emberek szájról-szájra adták és sokan magukról gondolták azt, hogy ők lesznek az uralkodók. Miután Nurhacsi felnőtt, a teste magas lett, erős csontú. Az arca úgy ragyogott, mint a jádekő, a fülei olyanok voltak, mint egy buddhának, szeme pedig mint a főnixé. Beszéde tiszta, világos és igaz volt. Amit egyszer hallott, azt nem felejtette el. Gyorsan fel tudta mérni a helyzetet. Sziklaszilárdan állt, termetével kitűnt a sokaságból. A nézése olyan volt, mint egy tigrisé. Mikor valami igazságos dologkról hallott, akkor azt eltökélten támogatta, de mikor valami hamisság jutott a tudomására, akkor azt késedelem nélkül elutasította. Hadi tudományokban, nyilazásban – lóhátról is – ügyes és erős volt, kitűnt a kortársai közül. Agyafúrt észjárású volt, és a katonáit istenségként vezette. Tulajdonságai miatt Fényességes kánnak (genggiyen han) nevezték.

nurhacsi lovon.jpg                                          Nurhacsi lovon - XVIII. századi illusztráció

Nurhacsi születését itt sem kísérik kozmikus jelek, nem száguld el egy üstökös sem a gyermekágy felett, viszont nem kilenc hónapig, hanem jóval tovább tartott a terhesség. Az Ég elrendelését itt is megtaláljuk, sőt egy jós megjövendöli a nagy uralkodó eljövetelét, aki alatt beköszönt a kánaán. A jós kicsit eltévedt az időben, mivel Nurhacsi születésekor, 1559-ben mandzsu birodalom még sehol sincs, a mandzsu népnevet is csak jóval Nurhacsi halála után veszik fel. Ilyen apróságokkal nem foglalkoztak a XVIII. századi történet írók, azaz inkább történelem alkotók, ők igyekeztek úgy megírni a birodalom történetét, hogy már a kezdetek kezdetétől érződjön, hogy ez nem egy közönséges államalakulat, aminek persze nem egy kutyaközönséges ember az alapítója. Mivel Nurhacsi kinézetéről és jelleméről gyakorlatilag semmilyen értékelhető információt nem hordoz a kortársnak tekinthető életrajza, ezért a hiányzó részeket az ideák világából kellett feltölteni, ezért (is) lett Nurhacsi tökéletes. Természetesen tényleg voltak kiemelkedő tulajdonságai, kiváló íjász volt, bátor katona és nagyszerű szervező, de ha hitelesebb képet akarunk kapni a személyéről, akkor nem ezt a sematikus leírást kell forrásnak használni, hanem a történeti művekben lejegyzett cselekedeteiből kell meríteni.
gyerek lufival.jpg                                        gyerek lufikkal - egy későbbi birodalomalapító?

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek kutya jóslat születés mandzsu manju i yargiyan kooli nurhacsi

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr104968388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása