mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

az ő hulláját meg lehet enni!

2011.11.07. 23:03 Kápolnás Olivér

A mandzsu birodalomalapítás során történtek furcsa, megmagyarázhatatlannak tűnő események is. Az egyik ilyen egy 1585-ben lezajlott csetepaté mellékszála. Nézzük meg, hogy mit is ír erről A mandzsuk igaz története (manju i yargiyan kooli)!

amcara coohai ejen nesin . bamuni yafaha cooha ci juleri colgorofi tucike be taizu sure beile sabufi morin be debkime amasi emhun dosifi nesin be saciki sere de nesin neneme jabdufi taizu sure beile be sacire de taizu sure beilei jafaha šusiha lasha genehe manggi . taizu sure beile nesin i meiren be lasha sacime morin ci tuhebufi . forgošome uthai bamuni be gabtame morin ci tuhebuhe […] taizu sure beile ini beye nesin bamuni tuheke bade genefi iliha manggi . nesin bamuni fejergi coohai niyalma hūlame hendume si te genecine waha niyalmai yali be jembio be giran be gaiki dere sehe manggi taizu sure beile hendume . mimbe akabuha nesin be araka seme bahafi waha . erei yali be jeci inu ombikai sefi . tereci amasi bederefi

Az üldöző sereg vezetői Nesin és Bamuni a jóval a gyalogosok előtt haladva törtettek előre. Amint meglátta őket Nurhacsi megsarkantyúzta a paripáját és rájuk rontott egyedül. Mikor Nesinre le akart sújtani, akkor ellenfele megelőzte, Nurhacsira mért vágása kettészelte a támadója kezében tartott ostort. Ekkor Nurhacsi szétvágva Nesin vállát ledöntötte a lóról. Majd gyorsan a elfordult és lenyilazta Bamunit, aki földre hullott. […] Nurhacsi visszatért Nesin és Bamuni legyőzésének helyszínére, majd ott megállt. Hamarosan az elesett vezérek katonái megszólították Nurhacsit: - Ha most majd elmész, akkor megehetjük a hullákat? Add nekünk a tetemeket! Nurhacsi ezt válaszolta nekik: - Nehéz helyzetbe hozott engem Nesin, csak csellel tudtam felül kerekedni rajta, az ő hulláját meg lehet enni! - majd ellovagolt.

                    Nurhacsi éppen nyilat röpít Bamuniba, mellette a földön Nesin hullája pihen
Nos igen, mi ez „halotti tor”? Jó kérdés, azonban az látszik, hogy nem a húsa miatt akarták megenni őket, mert csak a bátran harcolt vezért, Nesin tetemét engedte elfogyasztani Nurhacsi. Az emberevésnek most hirtelen nem sok párhuzamát tudnám felsorolni; egy mongol legenda szerint az egyik mongol hadvezér onnan nyerte az erejét, hogy az anyjuk hasából kivágott (császármetszett) magzatokat reggelizett, de itt másról van szó. A meghalt hős erejét a húsának elfogyasztásával meg lehetne szerezni? Talán ez állhatott a háttérben, mindenesetre ezt a kérdést jobban körbe kell még járni (ahogyan a macska kerülgeti a forró hullát).

Szólj hozzá!

Címkék: császármetszés hulla mandzsu manju i yargiyan kooli nurhacsi emberevés

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr763362212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása