mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

5. Dalai Láma Pekingben - mi volt a színfalak mögött?

2009.11.04. 02:09 Kápolnás Olivér

A dalai lámák és a mandzsu császárok kapcsolata nagyon érdekes. Ezzel kapcsolatban rengeteg olyan forrás van, amiket eddig nem nagyon vettek figyelembe.
  1648-ban a mandzsu Egyetértéssel Kormányzó (ijishūn dasan) korszak császára meghívót küld az 5. Dalai Lámának, aki végül 1652-ben útra kell és decemberben megérkezik Pekingbe. Azonban nem érzi jól magát, haza szeretne menni. A császári udvarban tartanak attól, hogy ha a láma haragosan távozik, akkor az őt nagy becsben tartó mongolok lázadozni kezdenek. Erről a kérdésről fennmaradt egy rövid levélváltás, ami bepillantást enged a díszletek mögé.

qabur-un terigün sar-a […] sir-a qulaγan-a edür dalai blam-a-yin ayiladqaγsan anu . ende γajar . usun ülü jokiqu-yin tula bey-e ebdemüi . qoyisi qarisuγai kemen ayialdqaγsan-dur degedü-yin jarliγ . qoobin-u wang . noyan . sayid neyilejü kelelčejü ayiladq-a kemen tusiyaju ögbe .. taγaldan-a(?) ber kelečegsen anu blam-a-yi tusiyalaju abču iregsen-ü tulada . siltaγan-i asaγusuγai .. tegün-ü üge bidan-dur jokistu yabudal bolbasu abumu . jokis ügei yabudal bolbasu bayisuγai . yerü ülü asaγuqu bolbasu blam-a aγurlaju odbasu . γadaγ-a-du ayimaγ-un qalq-a . ögeled saγar ügei urbamu . basa nigen-daγan kelečegsen anu blam-a-ača asaγabasu ülü bolmui . asaγuγad blam-a-yin üge-yi ülü abqu bolbasu blam-a jiči qarin aγurlaju odmu .. bidan ulus tngri-yin kesig-tür γajar γajar-i dayilan oroγul-un yabuγsaγar yeke törö-yi olba .. tere čaγ-tur yerü blam-a ügei bülüge .. blam-a-yi tusiyalan abču irebe kemebesü altan . mönggün . tana . mangnuγ . torγ-a ed-i yekede ögčü basa blam-a-dur jokistu čola-yi ergüged . tamaγ-a . se bičig ögsügei . aliba jüil-ün üge asaγaqu-yi bayisuγai kememü kemen kelečejü ayialdqaγsan-dur degedü-yin jarliγ üge asaγuqu-yi bayituγtun . yabudal-un yamun-u sayid odču blam-a-dur ögülegdün . γajar usun ülü jokismu kemekü anu jöb ünen . bida iregsen čaγ-tur mön kü γajar . usun ülü jokin ebedeged . qoyin-a sayin bolulγ-a . edüge blam-a iregsen-ü tulada tür aγad alγur-iyar tayiq-a-dur odču . noγuγa γaruγsan-u qoyin-a γadaγ-a-du ayimaγ-un wang . noyan basa blam-a-dur jolγar-a iretügei kemebe ..
                                                                     kettesben

A tavasz első hónapja, […] sárga patkány napon a Dalai Láma az alábbiakat jelentette: itt se a hely, se a víz nem jó nekem, bele is betegedtem, haza szándékozom térni. Erre így parancsolt a császár: a tanácsadó vangok, előkelők és miniszterek gyűljenek össze, és vitassák ezt meg, majd számoljanak be róla! Ennek nyomán az alábbi jelentés született: mivel mi hívtuk meg a Dalai Lámát, ezért meg kell kérdeznünk, hogy mi a baja. Ha szavai tetszenek nekünk, akkor azok szerint fogunk cselekedni, ha nem, akkor nem. Ha nem kérdezzük meg, akkor meg fog haragudni és mikor távozik, a Nagy Falon túl lakó halhák és orjátok [azaz a mongolok] biztos lázadni kezdenek. Majd még egyszer megtárgyaltuk ezt a kérdést és arra jutottunk, hogy semmit sem szabad kérdezni. Ha kérdeznénk és nem a láma válasza szerint cselekednénk, akkor szintén megharagudna és távozna. A birodalmunkat az Ég kegye által, területről területre előrenyomulva szereztük, így lett nagy a hatalmunk. Nem volt semmiféle láma se abban az időben. Ha azt nézzük, hogy a láma a mi parancsunkra jött ide, akkor legjobb, ha adunk neki sok aranyat, ezüstöt, igazgyöngyöket, brokátot, selymet, tiszteljük meg illendő címmel, pecséttel és kitüntető oklevéllel. Semmit sem kell tőle kérdezni. Erre a jelentésre a császár parancsba adta, hogy a belügyminisztérium vezetője menjen és így szóljon a dalai lámához: való igaz, hogy ez a hely és az itteni víz nem megfelelő. Mikor ide érkeztünk akkor mi is megbetegedtünk, de később minden rendben lett. Most érkezett a láma, maradjon még, majd később vonuljon Tajkába. Miután kisarjadt a friss fű, a külső tartományokból vangok és előkelők fognak majd a lámához jönni.
 
A megoldás ami született nagyon egyszerű volt: kilóra megvették a lámát, adtak neki értékes ajándékokat és egy hosszú, megtisztelő címet. A láma meg volt elégedve, később jó kapcsolatban maradt a mandzsu császárokkal és támogatta őket. 

Szólj hozzá!

Címkék: peking dalai láma mandzsu ijishūn dasan

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr231497534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása