mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

rokonok?

2013.07.11. 17:49 Kápolnás Olivér

Az egyértelmű, hogy a mandzsuk (lánykori néven dzsürcsenek) és a mongolok nem egyformák, ha azok lennének, akkor ugyanúgy hívnák őket. Egyes nyelvészek szerint a mandzsu és a mongol nyelv rokonságban áll egymással, mások szerint csak hatott egymásra a két nyelv. A kultúrtörténettel foglalkozók szerint a mandzsuk nem nomádok voltak, hanem letelepültek.
    Mit gondol erről a kérdésről egy igazi mandzsu? A Régi mandzsu feljegyzésékben (fe manju dangse) található egy levél, amit Nurhacsi (†1626) írt a mongol Ligdan kánnak (†1634). Szövetségre és/vagy behódolásra próbálta őt rábírni. Kézzelfogható eredményt nem ért el, viszont érdekes, hogy mit gondolt a két népről:

monggo jušen muse juwe gurun . gisun encu gojime . etuhe etuku banjire doro gemu emu adali kai

A mongolok és a dzsürcsenek, a mi két népünk csak a nyelvükben különböznek, a ruházat és az életmód az bizony ugyanolyan.

Nyilván nem volt se a ruházat, se az életmód azonos a mongolok és a mandzsuk között, akkor miért mondhatta ezt? A háttérben a kínaiak állnak. Képzeletben hozzájuk hasonlította a két népet. A hosszú távon kínaiak ellen szerette volna megnyerni a mongolokat. A kínai életformához és ruházathoz hasonlítva tényleg felfedezhető hasonlóság a mongolok és a mandzsuk között (bár ennyi erővel a két nyelv is inkább egymásra hasonlít, mint a kínaira). Minden csak viszonyítás kérdése. Később, a XVII. század végén a Góbitól északra lakó mongolok választás elő kerültek, vagy az oroszok, vagy a mandzsuk. A mandzsuk ellen érveltek többen is, mondván, hogy egyforma a vallás (buddhizmus). Sokszor érdek, és nem vér szüli a rokonságot.
04 (480x336).jpg                                                               mongol kereskedők

Szólj hozzá!

Címkék: mongol ruha nyelv mandzsu gisun nurhacsi ligdan

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr85400777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása