mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

hūwangdi tumen se tumen tumen se

2013.05.17. 10:16 Kápolnás Olivér

A mandzsu császárok erőteljesen támogatták a buddhizmust, ennek nyomán a mongol területeken gomba módra szaporodtak a kolostorok a XVII-XVIII. századtól kezdve. Nem volt önzetlen az a támogatás, amit a császári fenntartású kolostorok kaptak évjáradék formájában, a pénzért meg kellett "dolgozni". A XVII. század végén Elhe Taifin mandzsu császár egyszer így nyilatkozott erről vallásról:

bi gūnici . fucihi doro bolgo bime getuken . gosin jilan be akūmbufi . dergi de oci . han sei doro de dorgideri aisilame . fejergi de oci . geren mentuhun de getukeleme ulhibume tusa arame ofi . tuttu ofi jalan jalan i han se . sajin tacihiyan be . hing seme badarambuha urse de kesi isibume . fucihi doro be eldembuhebi ..

Az gondolom, hogy Buddha tanai magasztosak és tiszták, megbocsátással és könyörületességgel teljesek. Ez a vallás a császárok uralmát észrevétlenül támogatja, az alattvalók minden tudatlanságát eloszlatja. Emiatt virágoztatják fel a különböző korszakok uralkodói a buddhista vallást, és kegyesek a tant őszintén támogató emberekhez.

A buddhista kolostorok hogyan tudják támogatni a császárt, illetve a hatalmát? Például imádkoznak, áldozatot mutatnak be a hosszú életéért. A höhhoti Yeke juu, azaz a Nagy kolostor (hivatalos nevén caγlasi ügei süm-e, azaz kb. Örökre fennmaradó kolostor), főszentélyének oltárán található három kis táblácska:
IMG_8060.jpg
Nézzük meg a jobb oldalit közelről:
8055.jpg
A mandzsu nyelvű felirata: hūwangdi tumen se tumen tumen se, szó szerint császár, tízezer év, tízezer tízezer év, de úgy lehetne értelmezni, hogy tíz-tízezer évig éljen a császár!
A táblácskának eddig egy párhuzamát találtam, ez állítólag Lhászában, a Potalában van:
potalai.jpg                           (a kép innen van: http://magazeta.com/2007/05/potala-temple-china/)
A felirat mongol és mandzsu része:

caγ-i ejelegci quwangdi tümen nasun tümen tümen nasun

forgon be aliha hūwangdi tumen se tumen se

Azaz a világot uraló császár tíz-tízezer évig éljen! (A caγ-i ejelegci / forgon be aliha kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy az időt uraló, de itt világot uraló az értelme.) Valószínűleg sok más helyen is volt ilyen táblácska, ami a császár hosszú életét kívánta, azonban a mandzsu birodalom bukása után valószínűleg tűzre kerültek.

Szólj hozzá!

Címkék: mandzsu elhe taifin forgon be aliha tumen se tumen tumen se caγlasi ügei süm-e

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr905304245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása