mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

tigrisvadászat kettő

2012.04.16. 23:59 Kápolnás Olivér

A tigris az állatok fejedelme, ki lehet méltó arra, hogy levadássza? Természetesen az emberek uralkodója. Az alábbi történet Hong Tajdzsi mandzsu császárral esett meg, a forrás a daicing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe.

eye gebungge bade abalara de . han i beye emu tasha be gabtame goiha manggi hiya baturu galju loho jafafi tasha be bošome gamame genehe de . tasha galju i yaluha morin i bethe be saiha . galju tasha be sacime wafi bederehe manggi . targabume hese wasimbuhangge . galju si baturu oci tusangga . dain de baturulacina . tashan de baturu ai baita sehe

Az Eje nevű helyen vadásztak, mikor a császár megsebesített egy tigrist. Az egyik őre Galdzsu-bátor előrántotta a kardját és üldözőbe vette a fenevadat, ami Galdzsu paripájának csüdjébe harapott. Galdzsu miszlikbe vágta a tigrist, majd amint visszatért Hong Tajdzsi így korholta őt: - Galdzsu, hasznos a bátorságod, de a inkább harcban legyél vitéz, egy tigris ellen felesleges hősködnöd.


Első olvasatra egyértelmű a történet, Hong Tajdzsi megfedi egyik testőrét, aki életét kockáztatta egy sebzett tigris miatt, de a kán szidalmában van egy másik, ki nem mondott réteg, ami így hangzana: csak én vagyok méltó arra, hogy megöljem a tigrist, hogy jössz te ehhez?
                   fenevad csemete az uralkodó karjában (érdemes megfigyelni a karórát!)

Szólj hozzá!

Címkék: tigris mandzsu daicing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe tigrisvadászat

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr174455848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása