mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Azért mert engem megsebeztek, miért is kellene kivégezni őket?

2011.11.02. 11:37 Kápolnás Olivér

Mit tart fontosnak egy vezető? Az árulást, hamisságot vagy a hűséget, becsületet, kötelességtudást? Természetesen, hogy az utóbbiakat. Nurhacsit, a mandzsu birodalom csírájának keltetőjét egyik ostrom során kis híján megölték, a fején és a vállán megsérült, vér borította be az egész testét, vissza is kellett vonulnia. Azonban amint erőre kapott újra támadott és sikerrel járt. A színe elé hozták azt a két harcost, aki korábban megsebezte őt. Vajon mit fog csinálni velük? Bosszúra szomjazva vérüket veszi és ivókupát csinál a koponyájukból? A választ a Mandzsuk igaz történetében találjuk (manju i yargiyan kooli), íme:
                                     Nurhacsi színe előtt Orgoni és Loko
taizu sure beile feye johiha manggi cooha genefi onggolo i hoton be afame gaiha . geren ambasa taizu sure beilei uju be gabtaha orgoni . meifen be gabtaha loko be bahafi waki sere de taizu sure beile onco mujilen i hendume dain ofi afara de bata be eteki seme ini ejen i jalin de mimbe gabtahabidere te minde oci mini jalin de gūwa be geli gabtarakū bio enteke sain mangga haha dain afara de loho gida niru sirdan i dube de bucere be hono hairambi kai . mimbe gabtaha turgunde ainu wambi seme hendufi orgoni . loko be wesimbufi ilata tanggū haha be kadalara nirui ejen hafan obuha ..

Miután Nurhacsi sebei begyógyultak serege élére állt, majd az Onggolo törzs központját megtámadta és elfoglalta. Kíséretének minden tagja azon a véleményen volt, hogy vezérük fejsebét okozó Orgonit és vállsérülését okozó Lokot el kell fogni és meg kell ölni. Mikor ezt Nurhacsinak jelentették, ő bölcsen ezt a parancsot hozta: - A háborúban az ellenséget le kell győzni. Az uruk védelmében sebzett meg engem ez a két vitéz. Most pedig értem miért ne tennék meg ugyanezt? Ilyen kiváló, erős vitézek harcban, kard éle, lándzsa vagy nyíl hegye által kívánják a halált. Azért mert engem megsebeztek, miért is kellene kivégezni őket?
  Orgonit és Lokot kitüntette, három-háromszáz harcost irányító járásvezetővé tette őket
.
                                                                Orgoni és Loko

Amint látjuk megjutalmazza őket. Ez nem volt példa nélkül, ha olvastuk a Mongolok titkos történetét, akkor abban is találhatunk pár hasonló részt, még egy olyat is, mikor Dzsingisz undorodva leöleti azokat a hozzá pártolt embereket, akik a saját kánjukra emeltek kezet. A mögöttes gondolat egyszerű, ha valaki a korábbi urához hűséges volt, akkor hozzám is hűséges lesz, ha viszont valaki árulást követett el, akkor az engem is el fog árulni.

1 komment

Címkék: hűség árulás manju i yargiyan kooli nurhacsi

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr93347330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.11.02. 14:03:52

Igen, teljesen természetes gondolat, és tipikus minden sztyeppei kultúrára. Nem bosszúszomjas, hanem pragmatikus gondolkodásmód. Ezért tudták ilyen rövid idő alatt kitágítani hatalmukat. Azonban pont ez az oka annak is, hogy a birodalmak miért estek szét. A mindenkori (adott esetben újdon győztes) vezetőnek, s nem egy eszmei ideálnak ("a birodalom", "a keresztény európa", "a római császár") tartozó hűség rohamosan erodálja egy megtámadott birodalmat.
süti beállítások módosítása