mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Túlvilág kapuja

2011.05.02. 10:28 Kápolnás Olivér


Ulánbátor határában, a Boγda hegy lábánál, a Tuγula folyó partján található a yeke tngri-yin ama nevű hely. Ezt lefordítani nem egyszerű, talán a Másvilág bejárata, Túlvilág kapuja adja vissza legjobban a név jelentését. A hely érdekessége, hogy ősidők óta a mai napig tiszteletben részesítik. A legkorábbi emlékek a bronzkorból származnak, piros és fehér festékkel festett állatok, négyszög keretbe rajzolt pöttyök (talán az eget szimbolizálja?). Ezekre több helyen is ráfestettek a későbbi korok emberei, de azért még így is kivehetőek.



A következő emlékek a XIII-XIV. századból származnak, a legérdekesebb egy női alak, akinek a fején egy boγtaγ nevű fejfedő van, ami egy magas kalaphoz hasonlít leginkább. Nagyon ritkák az erről készült ábrázolások. Mivel ez a XIV. század után kiment a divatból, általa keltezhető a kép melletti két felirat, sajnos ezekkel kapcsolatban vannak még értelmezési problémák, ezért egyelőre adós maradok az értelmezésükkel. A XIII-XIV. századból van még egy mongol felirat, aminek a megfejtése nem volt nehéz, de ezt majd később, egy párhuzamos szöveg kapcsán fogom tárgyalni.


A buddhizmus térhódításával a hely népszerűsége nem csökkent, a kultusz tovább élt, erről több felirat is tanúskodik. Az om ma ni pad me hum mantrát tibeti betűkkel sokszor felfestették, mellettük találni néhány mongol magyarázatot is, hogy mit vártak ettől a hat szótagtól. Sajnos a feliratokat kikezdte az idő vasfoga, kissé homályosak:

                ene nom-un kücün-iyer burqan-u oron törökü boltuγai
          Ennek a mantrának az erejével Buddha földjén szülessek újjá!


           ene nom[-un] kücün arban naiman tamu-aca getülgekü boltuγai
         Ennek a mantrának az ereje tizennyolc pokolból menekítsen meg!

A hely kultusza a mai napig életben van, mostanában szíveket vésnek monogramokkal a sziklára, aminek a tövében mindenféle maskarás emberek bohóckodnak sámánkodnak.

A hely nem szerepel az útikönyvekben, ennek ellenére, aki Ulánbátorban jár véletlenül se hagyja ki!

Szólj hozzá!

Címkék: mongol felirat om ma ni pad me hum yeke tngri yin ama múlvilág kapuja

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr762871208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása