mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Dzsingisz kán unokája Isztambulban?

2010.06.18. 23:08 Kápolnás Olivér

Az 1725-re datálható Γangγ-a-yin urusqal [≈ A Gangesz folyása, áramlása] című történeti műben szerepel egy érdekes rész Dzsingisz unokájával kapcsolatban.

[čaγadai-yin] dötüger köbegün künggür rom ulus-tur qaγan saγuγad istambul qota-dur neyislebei […] tayizung qaγan-u čaγ-tur ömčilen saγulγaγsan bui ..

[Csagatáj] negyedik fia, Künggür a Római birodalom császára lett, Isztambul volt a székhelye. Tajdzung kán [=Ögödej] uralkodása alatt került ez a hatalmába.


Csagatáj Dzsingisz fia volt, az idézet szerint Künggür Ögödej uralkodása, azaz 1229-1241 között vette birtokba a Római birodalmat, és tette székhelyévé Isztambult. Ebben a részben csak úgy hemzsegnek a hibák, pl. Isztambulról csak az oszmán hódítás után lehetne csak beszélni. A Római birodalomat nem is említve, bár az oszmánok magukat a Birodalom örököseinek tartották. A legfőbb probléma mégis az, hogy más, korrábbi forrásokban nem szerepel Künggür! Ez a név ebben a műben jelenik meg először, ahogyan Isztambul is ismeretlen volt a korábbi mongol történeti hagyományban. Mégis, mi lehetett ennek a forrása? A mű szerzője a híres Gombodzsav volt, róla azt kell tudni, hogy valamikor az 1680-as években született, és 1750 körül halhatott meg. Kora egyik kiváló mongol tudósa volt, anyanyelvén kívül mandzsuul, tibetiül és kínairól is tudott. Pekingben fejezte be a tanulmányait, majd az ott lévő tibeti iskola egyik vezetőtanára lett. Munkássága jelentős, pl. dolgozott a mongol Tandzsúr fordításon (1742-1749), amihez egy tibeti-mongol szótárt is szerkesztett, hogy a buddhista fogalmak egységesen legyen mongolosítva. Írt egy tibeti nyelvtankönyvet is, aminek kb. ilyesmi volt a címe: A „könnyen tibetiül” nevű tankönyv [töbed-ün kele-yi kilbar-iyar surqu neretü bičig]. Azonban a fenti idézet forrását vélhetőleg nem tibeti forrásokban kell keresni. Gombodzsav valószínűleg kapcsolatba került az európaiakkal (ez idő tájt hemzsegtek a hittérítők Pekingben), tőlük, vagy valamelyik Európa történetéről írt könyvükből származhat ennek a fikciónak az alapja. Isztambul elfoglalása később beépült a mongol írásbeli hagyományba, ami annak fényében furcsa, hogy a magyarországi tatárjárás pedig meg sem jelent a mongol történeti művekben.
                                             Ezt a lapot küldte volna apjának Künggür

Szólj hozzá!

Címkék: mongol isztambul γangγ a yin urusqal künggür gombodzsav čaγadai csagatáj

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr652092719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása