mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

tibetbe küldött levél

2009.10.01. 07:55 Kápolnás Olivér

A tibeti kérdés sokakat foglalkoztat mostanság, nem akarok ebbe belemélyedni, azonban pár levelet fel fogok rakni a közeljövőben ezzel kapcsolatban. Kérdés, hogy mennyire volt befolyása a mandzsu császároknak a tibeti ügyekbe? Az alábbi levél szerint eléggé nagy. Meghalt a 9. Dalai Láma (Lungtok Gyaco, 1806-1815) majd a császár kinevezett egy régenst, hogy intézze az ügyeket. Azonban ő is meghalt, mielőtt megtalálták volna a tizediket, Cultrim Gyacót. Erre egy újabb régenst nevezett ki az uralkodó, akivel meg voltak elégedve a tibetiek, ezért előléptette. Az erdemungge nomun han kitüntető címet kapta, amit kb. úgy lehetne értelmezni, hogy Erényes Tankirály. A nomun han, azaz a tankirály cím a mandzsu korban csupán egy rang volt, semmiféle uralkodói jogkör nem járt hozzá. Elsősorban lámák kaptak. A cím érdekessége, hogy nem csak felülről, azaz a császártól lehetett kapni, hanem egy kolostor szerzetesei önmaguk közöl is jelölhettek lámákat erre a rangra, persze ehhez is kellett az uralkodó jóváhagyása.
A levélből kiderül, hogy nem volt önálló se az épp aktuális Dalai Láma, se a régens, mert mindenről ki kellett kérni a császár által küldött felügyelők (zang de tehe baita icihiyara ambasa) véleményét, akik amolyan politikai tisztek voltak. Másik dolog amire érdemes figyelni, hogy a parancs nem csak régensnek szól, hanem az összes fontosabb személynek és meg is szólítja őket, tehát nekik is közvetlenül tudott parancsolni, azaz semmiképpen sem mondhatjuk, hogy önálló lett volna a belügy a tibeti területeken.
A parancs mandzsu, mongol és tibeti nyelven íródott, most csak a mandzsut nézzük, majd alatta az értelmezést.

++ abkai hesei forgon be aliha
+ huwangdi i hese . g'aldan siretu samadi baksi i hūbilgan awang jambal zulcim . geren juktehen i k'ambo lama duin g'ablun . geren daibung . diba sede wasimbuha . onggolo dalai lama jangca halaha fonde . dimu kūtuktu be tucibufi . dalai lama šang ni baita be dalafi icihiyabuha bihe . te dalai lamai hūbilgan kemuni tucire unde . dimu kūtuktu geli jangca halaha . dalai lamai hūbilgan tucire ebsihe . emu ambakan sain lama be dalafi baita icihiyabuci .wei zang ni gubci geren suwayan kara de teni tusa ombi . awang jambal zulcin si niyalma getuken nomun de sain simbe dalafi šang ni baita be icihiyabuci . gubci zang ni lama kara urse gemu gūnin dahabi seme . zang de tefi baita icihiyara amabasai baci akdulame wasimbufi . bi ambula urgunjembi . te cohome kesi isibume sinde erdemungge nomun han i colo šangnafi doron be jafabume . dalai lamai hūbilgan tucire ebsihe . zang ni lamasai baita be dalafi icihiyakini . awang jambal zulcin si damu dimu kūtūktū be alhūdame . mini abkai fejergi gubci geren ergengge be jilame gosire ten i gūnin de acabume suwayan šajin be badarambume yaya baita be saikan icihiyame zang ni gubci lama . kara urse be teisu tesiu jirgacun taifin i banjire de isibure be kice . jai geren k'ambo lama g'ablun . taibung . tiba se . suwe gemu teisu teisu afaha baita be kiceme faššame . uhei awang jambal zulcin de aisilame . kemuni dalai lamai hūbilgan bisire fon i adali yaya baita be gemu zang de tehe baita icihiyara ambasa de hebe bime dacilame . kooli tacihiyan be dahame yabu . uhei ginggule . ume heoledere . cohome wasimbuha .
               saicungga fengšen i orin sunjaci aniya juwe biyai ice jakūn

Az Ég akaratából uralkodom.
A császár parancsa Galdan Sirét Szamabi mester újjászületésének, Avang Dzambal Zulcsimnak, az összes kolostor apátjának, a négy gablunnak, az összes taibungnak és dibának.
  Mikor az előző dalai láma elhunyt, akkor Dimu kutugtut küldtem és megbíztam, hogy a Dalai Láma fennhatósága alá tartozó területen az ügyeket intézze. Azonban még mielőtt megjelent volna a Dalai Láma újjászületése, Dimu kutugtu is meghalt.
  Ha a Dalai Láma újjászületésének megjelenése előtt egy magas rangú kiváló lámát megbízok az ügyek intézésével, akkor az, Tibet összes egyházi és világi személyének hasznára válik.
  Avang Dzambal Zulcsim, te lelkiismeretes és a vallásban elmélyedt kiváló ember vagy, miután téged neveztelek ki és megbíztalak az ügyek irányításával, a Tibetbe kihelyezett felügyelő hivatal jelentette nekem, hogy az összes tibeti láma és világi személy őszintén aláveti magát neked. Ennek nagyon megörültem. Most külön kegyben részesítelek, az Erényes Tankirály címet és pecsétet adományozom neked. Megbízlak, hogy a Dalai Láma újjászületésének megjelenése előtt a tibeti lámák ügyét intézzed!
  Avang Dzambal Zulcsim, te Dimu kutugtuhoz hasonlóan összhangban cselekedj az én szándékommal, az Ég alatti összes élőlényt megszánó magasztos gondolatommal. A buddhista vallást virágoztasd fel, az összes ügyet figyelmesen kezeld és igyekezz, hogy Tibet össze lámája és világi személye egyformán boldogan és békességben éljen!
  Az összes apát, gablun, taibung és diba, ti pedig mind egyformán igyekezzetek a felmerülő ügyek kapcsán Avang Dzambal Zulcsimnak a segítségére lenni. Ahogyan a Dalai Láma idejében, most is  az összes ügyről kérdezzétek meg a Tibetbe kihelyezett felügyelők véleményét! A törvényt és a tan előírásait tartsátok be! Igyekezzetek és ne legyetek restek. Ez az én parancsom.
    A Dicsőséges és Áldásos korszak 25. évének 2. hónapjának 8. napján.

                                      ha nincs aki parancsoljon, akkor fejetlenség van
Végezetül egy kifejezésre térnék ki, ez pedig az abkai hesei forgon be aliha, ami szó szerint azt jelent, hogy az ég parancsára megfogtam/átvettem az időt. Mit jelent ez? Az időnek egy részén való  uralkodást kell ez alatt érteni. Ez a rész pontosan a császár trónra lépésétől a haláláig vagy a lemondásáig tartott. Ezért számolták az éveket a császár uralkodásának kezdetétől. A gondolatmenetet továbbfolytatva, most ki uralkodik? Jézus Krisztus, mert tőle számoljuk az időt!
 

1 komment

Címkék: levél parancs dalai láma mandzsu saicungga fengšen jasigan

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr791419925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.10.04. 12:31:48

Az utolsó mondathoz: Ámen! Egyébként nagyon érdekes poszt, ezek szerint mégsem volt olyan szabad Tibet... (Free Tibi, ahogy TBG mondta). Első sor: "foglalkoztat"-ra javítsd, zavaró hiba.

A kép jó! :)
süti beállítások módosítása