mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Ki volt Yongle apja?

2009.04.16. 23:14 Kápolnás Olivér

A történelem és az emlékezet az gyakran nem fedik egymást. Az utolsó Juan uralkodóhoz, Togontemür kánhoz (1333-1370) rengeteg legenda kapcsolódik. 1368-ban egy felkelés miatt el kellett menekülni Dajduból (= mai Peking elődje). A kánhoz kapcsolódó legendakör egyik eleme, az egyik felesége terhesen hátramaradt és ő hozta világra a ming Yongle császárt (永乐, 1402-1424), aki így Togontemür gyereke lenne. A sztorinak több változata is van, most a legrégebbi fentmaradt változattal fogunk foglalkozni. Ez a Quriyangγui Altan Tobči (Összefoglaló arany történet) c. történeti műben maradt fent, amit a XVII. század elején állíthattak össze.

                                    Mongol kánnék a XIV. századból

törö abtaqui-dur uqaγatu qaγan-u qonggirad qatun γurban saratai köl kündü aγsan aǰu : tere qatun butung dotor-a oroǰu qočurba : tere butung-i kitad γang gekü : mongγol butung gekü tere qatun-i kitad-un ǰüü qung üü qaγan abču qan oron-dur saγuba :: tere qatun sedkirün : doloγan sar-a baraǰu üǰegdebesü : dayisun-u köbegün geǰü tebčikü : arban sar-a bolǰu üǰegdebesü öber-ün köbegün geǰü maγu ülü kikü geǰü : tnrgi ečige manu örösiyeǰü γurban sar-a nemeǰü arban sar-a bolγaǰu örösiyen soyurq-a geǰü ǰalbarin yabubai : tngri örösiyeǰü arban γurban sar-a bolǰu nuγun keüken üǰegdebe : qungdu qaγan-u kitad qatun-ača nigen nuγun keüken töröbei : qungdu qaγan-u ǰegüdün-dür qoyar luu kereldükü-yi üǰen ǰegüdülebe : ene ǰegüdün minu sayin buyu maγu buyu : geǰü iručin-du üǰegülbe : tere iručin qoyar luu busu : qoyar keüken činu bui : baraγun luu gegči kitad qatun-u keüken bui : ǰegün luu gegči mongγol qatun-u köbegün bui : činu qan oron-du saγuqu ǰayaγatu buyu : iručin-u tere ügen-dür qungdu qaγan ilγal ügei mör ür-e bolbaču eke inu dayisun-u qatun bülüge : egün-eče törögsen köbegün minu qan oru saγubasu maγu bayinam geǰü qaγan-u ordo-ača γarγaǰu : kerem-ün γadan-a köke qota bariǰu tende saγulγaba : tegün-ü qoyin-a qungdu qaγan yeke oro saγuǰu γučin nigen on bolǰu tngri bolba :: tegün-ü köbegün ǰaquy-a qaγan qan oron-dur saγuǰu dörben on boluγsan-u qoyin-a qonggirad qatun-u köbegün yunglo qaγan öber-ün čögen nöküd : ölge-yin ǰirγuγan mingγan mongγol ulus : usun-u γurban tümen ǰürčid ulus : qar-a kerem-ün kitad ulus-i abun čerig ǰasaǰu kürüged kitad-un qungdu gaγan-u köbegün : ǰaquy-a qaγan-i bariǰu küǰügün-dür inu mönggön tamaγ-a daruǰu üldeǰü orkiba : mön uqaγatu qaγan-u köbegün : yunglo qaγan eǰelen saγuba ::

Az uralma elvesztésekor Ukagatu [=Togontemür] kán Honggirad felesége a második hónapban járt. Egy bödönben bújt el. A bödönt kínaiul gangnak, mongolul butungnak hívják. A kánnét a kínai Hongwu (洪武, 1368-1398) elvette és a császári trónra ült. Az új feleség így gondolkodott: ha hét hónap múlva jön világra a gyermekem, akkor azt fogja gondolni, hogy az ellenség gyereke és megöli. Ha kilenc hónapra születik, akkor a saját gyerekének fogja tartani és nem fog gonosz dolgot művelni. Így kezdett imádkozni: Ég apám! Szánj meg engem, adj még két hónapot, mostantól kilenc hónapra szülessen a gyermekem!
  Az Ég megszánta és kilenc hónappal később egy fiút szült. Hongwu császár kínai feleségétől is született egy gyereke. Az uralkodó egyszer álmában két viaskodó sárkányt látott. Tudni akarta, hogy ez jót vagy rosszat jelent, így egy jóstól megkérdezte. A válasz így hangzott: az nem két sárkány, hanem a két fiad volt! A jobb oldali a kínai, a bal oldali pedig a mongol feleségedtől született gyereked. A trónszékedre az Ég rendelése által ülnek. A jós szavaitól Hongwu, bár a fiai egyformán az utódai voltak, azonban mivel az egyiknek az anyja az ellenségének a felesége volt, azt gondolta, hogy rossz lenne, ha a trónjára ülne. Ezért a palotából elküldte, a Nagy Falon túl felépítette Höhhotot és oda helyezte. Hongwu császár a uralkodásának kezdete után harmincegy évvel meghalt. A fia Jianwen (建文, 1398-1402) lépett a trónra, de négy évvel később a honggirad feleségtől született fiú, Yongle néhány társával a napos oldali hat ezernyi mongolt, a három tümennyi vízi Dzsürcsit és a fekete fali kínai népet fogta, sereget vezetve a kínai Hongwu császár fiát, Jianwen elfogta, nyakára az ezüst pecsétet szorítva megölte. Ő, Togontemür kán fia, Yongle a császári trónra ült.

                                                      Yongle császár
 Ha a valós történeti tényekkel vetjük össze, akkor a sztori több sebből is vérzik, a legnagyobb probléma, hogy Yongle császár 1360-ban született! A legendának alapja az lehetett, hogy Yongle anyja mongol volt. Másrészt Hongwu császárnak nem csak két felesége, hanem tizenöt, nem kettő, hanem huszonhat gyereke volt. A fiai számára tizenhét hercegséget alapított és oda helyezte őket. A Ming-dinasztia központja Hongwu császár idejében Nanking volt. Yongle 1370-ben apjától megkapta a mongolok által elhagyott Dajdut, de csak 1380-ban foglalta el a rezidenciáját, mikor nagykorú lett. Ez lett hercegségének alapja, ami az északi nomádok elleni védelem fontos része lett. Tehát Yongle nem Höhhotba, hanem Nankingból Pekingbe került. Annak, hogy Hongwu alapította volna Höhhotot, semmi valóságalapja sincs, egyetlen ming császár sem jár arra. Hongwu halála után a hatalom az elsőszülött fia gyerekére, Jianwenre szállt, aki elkezdte felszámolni a nagyapja által alapított hercegséget. Az ötödik lett volna a későbbi Yongle császáré, aki ezt nem várta meg, felkelést robbantott ki 1399-ben. 3 évig dúlt a polgárháború, mire a különböző segédcsapatokkal támogatott Yongle 1402-ben Nankingot elfoglalta.
   Azt a fikciót, hogy Yongle császár Togontemür kán leszármazottja lenne nem feltétlenül fogadták el a mongolok. Bár ez sok történeti műben megjelenik, azonban nem tarthatták reális dolognak ezt a történetírók, mert a ming dinasztia uralkodóit világosan megkülönböztetik Togontemür tényleges leszármazottaitól. Yongle császár uralkodása alatt a mongolok ellen 5 hadjárat is indult, ezek közül négyet személyesen vezetett. Többször is hatalmas vereséget mért rájuk. Ezekről hallgat a mongol emlékezet.
  A mongoloknak a Juan dinasztia bukása nagy sokk lehetett, ezt kisebbíthette ez az elképzelés, hogy a dinasztia a harmadik császártól kezdve valójában mongol. Így akár úgy is lehet nézni, hogy nem veszett el az uralom, mert ugyanúgy Dzsingisz leszármazottai uralkodnak Kínában, mint a Juan uralkodók 1368-ig.
  Nem kell elhinni minden mende-mondát, utána kell járni mindennek. És persze, vigyázni kell a nőkkel, mert bármire képesek!

4 komment

Címkék: mongol peking juan ming nanking yongle togontemür dajdu hongwu

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr41069790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.04.19. 04:12:09

Ja, a dzsurcsi szotarban Yongle neve is szerepel dzsurcsi irassal!

gyalog 2009.04.22. 11:40:10

Szia! Ha nem tévedek, Te írtad a laudator blogon, hogy régi évszám + névjegy emlékekre vadászol. Beszélhetnénk... (kaboca77{kukac}gmail{pont}com) valahova ki lehetne pakolni ezeket!

Addig is:
"GV.N. 1605"
kaboca.freeblog.hu/archives/2005/12/10/
és kaboca.freeblog.hu/archives/2005/06/27/

Javaslom még a Hradzsin külső falát, templomi kórusokat, toronylépcsőket, stb.
Kabóca

saracsontos 2009.05.13. 22:15:38

nagyon jó kis bejegyzés! izgalmas érdekes
süti beállítások módosítása