mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Néhány gondolat a vérivásról

2008.11.07. 19:40 Kápolnás Olivér

A középkori európai források a keletről érkező nomád népek kapcsán többször is említik a vérivás szokását. Sevillai Izidor (560-636) így ír erről:

Adeo autem haec gens horrida est, ut cum famem in bello fuerit passa, venam tangat equi, et sic excludat hausto sanguine famem.

Ez a nép [hun] olyan iszonytató, hogy mikor háborúban éhség gyötri őket, akkor felvágják a ló erét és így, a vér ivásával csillapítotják éhségüket.

  A vérivás szokását általában kitalációnak tartják, főleg amiatt mert gyakran olyan cselekedetek társaságában említik, amik nyilvánvalóan kitalációk, mint pl. csecsemők vacsorára való elfogyasztása.
  Nemrégen azonban találtam egy érdekes adatot a dai yuwan gurun i suduri-ban (erről a letehetetlen műről volt már szó korábban). Egy mongolról írja ezt, mindenféle felháborodás és utálkozás nélkül:

jugŭn de jedere jeku lakcafi hunin niman i huhun be sirifi omime temen be tokome senggi be gaifi jeme enteheme oitobufi bisirede

Az úton elfogyott az élelme, ezért juhok tőgyéből fejt tejet és megvágott tevék kibuggyanó vérét itta, hosszú ideig szűkölködött.

Ezt a részt a dai yuwan gurun i suduri szerzője valószínűleg a Mongolok Titkos Története 151. részéből merítette. Sajnos egyenlőre nem tudok több keleti forrást idézni, ami a vérivásról szólna. Azonban, ennek az egynek hatására is már úgy érzem, hogy Izidor leírásnak lehetett alapja.

Egyébként vért inni nem rossz, nekem a kedvencem a Bikavér, az egri :)

7 komment

Címkék: mongol vég teve sevillai izidor vérivás senggi sanguis

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr85756199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.11.10. 15:33:24

Egyébként enni sem rossz, például csokiban.;-) Ruszin szobatársamtól kaptam véres csokit, vérszegényeknek szánják, de eszik sokan, csak úgy az ízéért.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.11.11. 21:12:19

kergezerge, ne má! Ez hülyeség! :)

bucsin, pirospont a latin idézetért! :) Érdekes a poszt, engem még az érdekelne, hogy kibír egy ló egy ilyen véradást? Vagy el tudják állítani aztán a vérzést? Mert a lóra azért szükségük volt...

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.11.12. 17:54:33

Magister, először én is röhögtem, de nem azért, mert csokiba keverik, hanem mert sztem így megenni nem a leghatékonyabb vérszaporítás. Na jó, nem értek hozzá, de inkább máj meg vargánya .). De amúgy tényleg nem rossz ízre, igaz, a füstölt aszaltszilvás jobb volt :D

Sztem ha ember kibírja lónak is ki kell, elállítani meg simán elállítják.

Kápolnás Olivér 2008.11.15. 04:02:39

Valószínűleg annyi vért nem csapoltak le a lovakból, hogy kiszáradt, összeaszalódott múmiákká váljanak :)

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.12.23. 20:50:48

Üdv!

Bár a lovakhoz nem értek, de számos afrikai szarvasmarha tartó törzsnek pl. a nuereknek egyik fő tápláléka a tej mellett a állat vére, amelyet egy hátsó ér megcsapolásával nyernek és gyakran keverik a állat tejével.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.02. 04:46:53

Hm,most találtam egy ilyen szót, hogy 歃血 shàxuè, ami olyan esküt jelöl, amely során az áldozati állat vérét kortyolták (egyesek szerint a szájra kenték).

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2012.10.02. 04:49:41

A lovakhoz ugyan nem értek, de a Afrikában több szarvasmarha tartó törzsnél pl. a nuereknél fő táplálék a szarvamarha tejjel összekevert, vagy önmagában fogyasztott vére, amelyet az élő állat hátsó részéből nyernek.

(A tegnapi kommentem eltűnt.)
süti beállítások módosítása