mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Egy (ázsiai) hun szobor?

2008.05.12. 11:17 Kápolnás Olivér

Ez szobor egy Höhhottól nem messze épülő kicsi, vidéki múzeum hátsó udvarán hevert. Senki sem tudta, hogy honnan került oda. Azt feltételezték róla, hogy (ázsiai) hun kori. Egy sírszobor lehetett hajdanán.
 A datálás nekem eléggé bizonytalannak tűnt, mivel itt ha valamire azt mondják, hogy hun kori, akkor az gyakran csak azt jelenti, hogy igazából fogalmam sincs, biztos nagyon régi. Sajnos párhuzamot nem találtam a szobrohoz, így a kora egyenlőre igen kérdéses. Akinek van ötlete, ne tartsa magában!

 Érdemes megnézni a szobor ruháját, olyan, mintha egy pikkelypáncélt öltött volna, az egyenes kard is szokatlan, inkább egy íjjat várna az ember. Egy középkori európai lovagra emlékeztet leginkább. Van egy olyan elmélet, hogy az európai lovagság csíráját egy szarmata nehézlovas egység adta, amit még a római korban a Kárpát- medencéből vittek Brittaniába. (Akit érdekel a korai idők nehézlovassága, annak ajánlom Crassus életrajzát (Plütarkhosz: Párhuzamos életrajzok)).
 Az azonban biztos, hogy előkelő ember lehetett - talán egy hadvezér - különben nem faragtak volna neki egy ilyen pompás szobrot.
 A sírszobrok állítása nagyon régi hagyomány, már a szkíta-kortól találunk erre utaló jeleket. Legismertebbek a türk-korból valóak. A nomád népek a nyugat felé vándorlás során ezt a hagyományt is magukkal vitték. Ukrajnában pl. rengeteg kun-kori kőszobor van.
 Avar-kori sírszobrokat a Kárpát-medencében is találhatunk. Igaz csak nagyon keveset és ezek közül többnek a hitelessége kérdéses.
 A pomázi temetőben van egy XX. századi, türk formát idéző sírszobor. Sasvári Sándor nyughelyén állították fel, de ez már egy másik történet.
 A belső-mongóliai tartózkodásomat és tanulmányaimat a Magyar Fejlesztési Bank Habilitas ösztöndíja támogatta, ez úton is köszönet érte.

 

2 komment

Címkék: szobor hun nomád páncél avar szarmata türk

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr77464732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidor 2008.06.01. 20:10:01

Javítani szeretnélek: Sashegyi Sándor sírján van a szobor. Egyébként érdekes a fotó és szerintem a kormeghatározás sántít.

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2008.06.02. 02:43:30

Teljesen igaza van, valami miatt a Sasvárit és Sashegyit mindig összekeverem :(
A kormeghatározás számomra is kérdéses, ha van ötlete, akkor kérem írja meg!
süti beállítások módosítása