mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

kilóg a teveláb

2009.08.09. 20:49 Kápolnás Olivér

Régóta ismert szokás, hogy különböző nomád népek lovat tesznek a halott mellé a sírba. A honfoglaló magyarok körében is megvolt ennek a hagyománya. Ezt a szokást elsősorban régészeti emlékek támasztják alá, ha jól tudom belső keletkezésű írott forrásokban nem nagyon van ennek nyoma. Azonban van egy kevésbé ismert mongol történeti mű a 17. század elejéről, a Gegen toli (≈Tiszta tükör) amiben egy egész mondat szól erről.

A Gegen toli cím magyarítására vállalható a Tiszta tükör fordítás. Azonban itt a tükör nem elsősorban tükröt jelent. A mongol nyelvben a toli, azaz tükör szónak sokkal tágabb jelentése van, pl. szótárt is jelent. Kissé kisarkítva valami olyat jelent, ami megmutatja az igazságot. Így a Gegen Toli cím értelmezése kb.: a fényes, makulátlan tükör, ami az igazságot, valóságot mutatja meg.

A Tiszta tükörbe nézve ezt látjuk:

urida mongγol kümün mori temege alaǰu qoyilγ-a kemen önggeregsen-ün kegür-lüge qamtu bulaqu

Korábban a mongol emberek lovat és tevét öltek, majd az elhunyt holtteste mellé temették halotti áldozat gyanánt.

mongol grafiti, XX. század eleje

Mit jelent itt a korábban? A XVI. század második felében járunk, Dzsingisz kán leszármazottja, Altan kán felveszi a buddhista vallást, találkozik a dalai lámával, (aki akkor még nem a dalai láma, mivel ezt a nevet Altan kántól kapja). A buddhista vallással az állatok leölése, mint az élet kioltása összeegyeztethetetlen, ezért betiltja ezt az uralkodó.
                                      vajon hány ló fekszik a föld alatt?

  Érdekes még, hogy nem csak lovat, hanem tevét is temethettek a halott mellé. Sajnos nem tudom, hogy a sírásó kollégák ástak-e ki valaha ilyet. Az viszont valószínű, hogy más mongol írott forrásban nem szerepel ennek a szokásnak az említése, ezért fontos ez a mondat, ami egy apró morzsa a közép- és kora újkori mongol temetkezési szokásokról, illetve annak változásáról.

2 komment

Címkék: mongol teve dalai láma altan kán

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr961298920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.08.10. 05:16:38

ene basa ih sonirholtoi!
huurhii temee :(

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.08.15. 00:08:38

Érdekes poszt! Bakker, mekkora sír kellett ahhoz, hogy tevét fektessenek az ipse mellé! A sírásók (az igaziak :) biztosan örültek, amikor ez a szokás megszűnt! :)
süti beállítások módosítása