mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Nurhacsi szerénysége

2014.11.26. 21:44 Kápolnás Olivér

Légy szerény, mint az ibolya, melyet havas réten is elárul illata! - talán ez volt Nurhacsi mottója, legalábbis az egyik 18. századi jellemzése alapján. A mandzsu birodalom megalapításának stratégiája (dacing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe) c. nagy sikerű mű elószavában Nurhacsi fényes tettei mellett pár szót találunk a jelleméről is, többek között ezt olvashatjuk:

umesi elgiyen tumin okini seme malhūn hibcan be tacibuha

A hivalkodó fényűzést elvetette, a mértékletességet, takarékosságot hirdette.

A jellemzést egy apró történet világítja meg:

taizu hūwangdi emu inenggi abalame tucifi . nimanggi teni galaka turgunde . orho oilo šaturnaha nimanggi de etuku usihiburakū seme fosomifi yabure de . hiyasa jendu hendume . han de ai jaka akū . emu etuku be hairara aibi sehebe . taizu hūwangdi donjifi injeme hese wasimbuhangge . bi etuku akū seme hairarangge waka . bi kemuni etuku be suwende šangnambikai . nimanggi de usihibure anggala . bolgo oci antaka . mini beye kemungge malhūn i yabure be . suwe jing alhūdaci acambi sehe .

Egy napon Nurhacsi vadászni ment. Akkortájt állt el a havazás, nem akarta az uralkodó, hogy a fűszálak hegyén olvadó hó átnedvesítse a köntösét, így feltűrte azt. A kisérete súgdolózni kezdett: - Mije ne lenne meg az uralkodónak? Miért kíméli ennyire a ruháját? Meghallotta ezt Nurhacsi, és felnevetett, majd így szólt hozzájuk: - Nem gondolom, hogy hiányom lenne a ruhákból, és azokra áhítoznék. Az öltözeteimet mindig nektek szoktam jutalomként adni. Helyes lenne, ha most vennétek példát rólam, míg a hó nem nedvesíti, és nem koszolja össze a tiszta a ruháitokat.

IMG_6229.JPG                               bár itt futott az út, mégis a réten mentek, vadnyulak reményében
Mennyire lehet hiteles ez a történet? A források hiánya miatt nem lehet leellenőrizni a sztorit, de akár meg is történhetett. A vadászat nagyon fontos szerepet töltött be a 17. században élt mandzsuk életében, harcra és csatákra felkészítő „sport” is volt, ami a 18. század elején háttérbe szorult, de a század végére felértékelődött, mint ahogyan szinte minden, amit a hagyományos mandzsu életmódhoz lehetett kötni (pontosabban annak az idealizált változatához, amit felületesen a lóhátról való nyilazással lehetne azonosítani).
  A 18. század végére az idejük nagy részét Pekingben töltő mandzsu elit teljesen elszakadt a gyökereitől, az identitás megőrzése végett megpróbálták feltámasztani a régi életmódot, ami elhanyagolható sikerrel járt. Valószínűleg ez az idézet inkább ennek a kornak a hangulatát tükrőzni, azt ahogyan próbálták elképzelni a régi daliás időket, a romlatlan mandzsu ősöket. Hogy aztán ez valóban így történt-e vagy sem, az talán nem is volt fontos a 18. századi mandzsu elit számára.

Szólj hozzá!

Címkék: nyúl vadászat szerény mandzsu nurhacsi daicing gurun i fukjin doro neihe bodogon i bithe

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr16936027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása