mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Eszen kán himbálózó holtteste

2013.06.25. 21:06 Kápolnás Olivér

A mongol kánok temetkezésének kérdése régóta foglalkoztatja az embereket. Különösen Dzsingisz kán sírja után nagy az érdeklődés. A mai napig egyetlen egy mongol káni sír sem került elő, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy kezdetben titkos/tiltott helyre temették őket. A Kínát uraló mongol kánok ezen a téren nem vették át a kínai hagyományt, ugyanúgy temetkeztek, mint a pusztákon nyargalászó őseik. A 16. század végén a buddhizmus hozott változást ebben a szokásban, nem egy esetben előfordult, hogy sztúpába temetkeztek vagy pedig egy-egy kőhalomra/kőhalom alá, amit láma áldott meg. A fentiek fényében egészen egyedülálló a mongol, pontosabban ojrát Eszen kán esete (†1455), aki az Erdeni-yin tobci szerint az alábbi módon végezte:

tendece esen qaγan γaγcaγar buruγudcu yabun atala . uridaki böke sürsün-ü köbegün baγu kemekü bariju alan . kökei qan-i kötel degere modun-dur elgijü talbijuγui ..

Majd miközben Eszen kán egyedül menekült a megboldolgult Böke Szürszünnek a Bagu nevű fia elfogta és megölte. A Kökei hegy hágóján egy fára akasztotta fel.

alin.jpg                                                        a Kökei-hágó felhőbe burkolózva
Eszen ojrát volt, a dzsingiszida mongol kánok örökébe kívánt lépni, finoman szólva sem volt elsöprő a támogatottsága, hiába ért el jelentős sikereket (pl. elfogta a Ming Zhengtong császárt 1449-ben, majd Pekinget is ostromolta), a mongol elit nem fogadta el őt, élete végén menekülés közben érte a vég. Ellenség kezébe kerülve nem számíthatott tisztességes temetésre, főleg, hogy korábban darabokban lógatta fel egy fára gyilkosának apját. Akárhogy is nézzük, nem ez volt a hagyományos útja egy kán elhantolásának. A(z anya)földben nyugalmat talál a test, de a levegőben, széltől cibálva nem nagyon. Másrészt egy forgalmas hágón himbálózó hulla minden utazónak tudtára adta, hogy az élet így is be tud végződni. Természetesen a legjobb lenne erről a kérdésről megkérdezni Bagut, az elkövetőt, de erre sajnos már nincs mód. Bárhogy is volt, az biztos, hogy a holttest már nem lóg ott a Kökei hegy hágóján, rég eltűnt Eszen kán holtteste a varjak és a farkasok bendőjében.
kötel.jpg                                   fák a hágón, manapság már nyoma sincs Eszen holttestének

Szólj hozzá!

Címkék: mongol ming akasztás sztúpa ojrát dzsingisz Erdeni-yin tobci esen

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr285378002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása