mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

tincs

2011.09.23. 21:44 Kápolnás Olivér

Az nem vitás, hogy a letűnt korok embereinek is voltak érzelmei. Az is egyértelmű, hogy a mindenkori uralkodói elit házasságkötéseinek nagy az részét az érdekek diktálták. Szerelem nyilván volt akkor is, de erről általában hallgatnak a történeti művek.
  A manju i yargiyan kooli, (Mandzsuk igaz története) című munkában szerencsére találunk egy hajszálnyi részt, ami egy szerelemről szól, sajnos nagyon szűkszavúan és hiába várjuk a boldog beteljesülést.
  A mandzsu uralkodói dinasztia, az Aisin gioro, (Arany nemzettség) a XVI. században még sehol sem volt. A jövendőbeli mandzsu birodalom alapítójának, Nurhacsinak (1559-1626) a nagyszülei hatan voltak testvérek. Ők békés egyetértésben építgették az uralmukat és mivel hatan voltak, ezért a csírázó politikai formáció a ningguta (a Hatok) nevet kapta. Ők feltörekvő homo novusoknak számítottak, hírük már volt, de nem voltak még gazdagok és elismertek, híres ősökkel sem büszkélkedhettek, olyannyira, hogy még a nagyapjuk nevét sem őrizte meg az emlékezet. Ebben a helyzetben kézenfekvő döntésnek tűnt egy-egy előkelő családba való beházasodással megteremteni a nemzettség fényét.
  Egyszer Nurhacsi másodnagybátyja, Ahana lénykérésbe indult, hogy pontosan mi történt azt megtudhatjuk az alábbi szemelvényből:

ninggutai boosi ninggucin i jui ahana wejige sakda gebungge bade tehe goloi amban bashan baturu i non be yabuki seme genefi gisureci bashan baturu hendume si ninggutai beise mujangga sini boo yadambi . mini non be burakū sere jakade . ahana bi sinci ainaha seme hokorakū seme hendufi ini ujui funiyehe be faidafi werifi jihe . tereci amala bashan baturu ini non be donggoi aiman i ejen kece bayan i jui elgi warka de buhe ..

A Hatok közé tartozó Boosi hatodik gyermeke Ahana elindult, hogy megkérje a Vedzsige Sakda [≈Öreg erdő] nevű területen lakó tartományfőnők, Basan Bátor lányának a kezét. Mikor a kérést előadta ezt a választ kapta: - Kétségtelen, hogy te a Hatok közé tartozol, de szegény a családot, nem adom neked a lányomat!
  Ahana távozása előtt így szólt a lányhoz: - Hogyan is tudnék elszakadni tőled? Majd levágott egy tincset szíve választottja hajából és magával vitte.
  Később Basan Bátor a lányát a Dongo megye ura, Kece Bajan fiának Elgi Warkának adta.


Egy tincs maradt a szerelemből, amiről semmit mást sem lehet tudni. Sajnos nincs esélye annak, hogy erről a kapcsolatról bármilyen újabb anyag előkerüljön a későbbiekben.
  Az emléktárgy adására más példát is találunk, Dzsingisz kán anyja az ingét adta oda szerelmének emlékbe, mikor el kellett válniuk egymástól, de erről a kapcsolatról sem lehet többet tudni. Szívtelen az élet. Ahana lehet, hogy élete végéig magánál tartotta szerelme tincsét, ki tudja? Senki, mivel mongol és mandzsu történetírók képzeletét nem ragadták meg a szerelmi történetek, így e téren csak néhány hajszálnyi adat maradt az utókorra.
                                     egy elmosódott emlékkép a hajdani szerelemről

Szólj hozzá!

Címkék: mandzsu manju i yargiyan kooli nurhacsi ahana a hatok ningguta

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr293251997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása