mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

a mandzsu uralkodói dinasztia eredete és a birodalmi gondolat

2011.06.16. 04:25 Kápolnás Olivér

A mandzsu császári család eredetmondájáról korábban már volt szó. Időközben egy újabb változat került a kezembe. Ez szinte szórul szóra megegyezik a hivatalos változattal, de van benne egy kis betoldás, mikor az ősapa emeberek közé kerül, akkor elmondja a származását, összefoglalja a már ismert mondát, de belesző egy új gondolatot.

bi abkai enduri bihe .. bukūri alin i dade bisire bulhūri omo de abkai sargan jui enggulen . jenggulen . fekulen ilan nofi ebišeme jihe bihe .. abkai han suweni facuhūn be safi . gurun be toktobukini seme mini beyebe fulgiyan tubihe obufi . emu enduri be saksaha i beye ubaliyambufi . fulgiyan tubihe be gamafi . bulhūri omo de ebišeme genehe fiyanggū sargan jui etuku de sindafi jio seme takūrafi . tere enduri saksaha fulgiyan tubihe be saifi gajifi . fiyanggū sargan jui etukui dele sindafi . fiyanggū sargan jui muke ci tucifi etuku etuki serede . tere tubihe be bahafi . na de sindaci hairame . angga de ašufi . bilha de dosifi . bi banjiha .. mini eme abkai sargan jui . gebu fekulen . mini hala abka ci wasika aisin gioro . gebu bukūri yongšūn .

Égi fenség voltam. A Bukuri hegy lábánál lévő Bulhuri tóhoz járt fürdeni az Ég három leánya, Engülen, Dzsengülen és Fekülen. Az Ég ura látta, hogy ti zűrzavarban, rendezetlenségben éltek. Arra gondolt, hogy rendet, államot kell teremteni, ezért engem piros gyümülccsé, egy égi szellemet pedig szarkává változtatott. A szarkának odaadta a gyümölcsöt és meghagyta neki, hogy a Bulhuri tóban fürdöző legkisebb lány ruhájára tegye le, majd térjen vissza. A madár csőrébe vette a gyümölcsöt és a legkisebb lány ruhájára ejtette. Mikor a lány kijött a vízből és a ruháját készült felvenni, akkor felemelte a gyümölcsöt, de sajnálta lerakni a földre, így a szájába vette majd lenyelte, később megszülettem. Az anyám az Ég lánya, Fekülennek hívják, a nemzettségem az Égből származó Aisin gioro (≈arany nemzettség), a nevem pedig Bukuri Jongsun.


A változás, hogy a születő fiú voltaképpen már születése előtt is létezett. Egy égi fenség (szellem) volt, ami piros gyümölccsé változva került be Fekülen hasába, aki megszülte őt. A fiú anyjának nevezi Fekülent, de helyesebb lenne béranyának nevezni, mert Fekülen a kihordáson kivűl semmilyen kapcsolatban nincs a gyerekkel. A mandzsuk ősapja itt nem az Ég fia, hanem egy égi istenség földi manifesztációja.
  Érdekes még, hogy miért is kellett a földre kerülnie a mandzsuk ősapjának. Zűrzavar és rendezetlenség volt, ami ellentétes a természeti törvényekkel, emiatt szükséges egy birodalmat alapítani. A birodalmi gondolkodás itt jól tetten érhető, a birodalmat azért kell alapítani, hogy rend legyen. Ami a birodalmon kívűl van az a káosz és a zűrzavar földje, birodalmi cél ezeknek a területeknek rendet és törvényeket adni. Ebből az is következik, hogy a birodalom születése előtt  csak zűrvavar és rendezetlenség létezett, ami megszűnik a birodalmi alapításával.
Vajon mi lett volna, ha ez a ragadozó lenyeli a szarkát szőröstül-bőröstül, piros gyümölcsöstül?

3 komment

Címkék: birodalom mandzsu eredetmonda enggulen jenggulen fekulen golmin šanggiyan alin birodalmi gondolat

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr632987952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.06.17. 06:17:43

Bukuri Jongsun volt a Megváltó :)

Egyébként nemrég megismerkedtem egy Aisin gioro sarjjal.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.06.17. 06:17:53

Önkéntes korrektor:

"vajon mi lett volna, ha ez a ragadozó lenyeli a szarkát szőröstűl bőröstűl piros gyümölcstűl?"
>
"Vajon mi lett volna, ha ez a ragadozó lenyeli a szarkát szőröstül-bőröstül, piros gyümölcsöstül?"

(Az a rag hagyományosan -(V)stul/(V)stül, újabban -(V)stól/(V)stől, de a képaláírásban használtad *-stúl/stűl alak egy fura kontamináció.) // Esetleges javítás után nyugodtan töröld a kommentem.
süti beállítások módosítása