mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

tükörkép a hullámok hátán

2010.11.27. 21:56 Kápolnás Olivér

A hagyományos szakrális művészetben nagyon sok a kötöttség, meg van határozva, hogy bizonyos alakokat hogyan és miképpen lehet ábrázolni. A szabályok nem véletlenül alakultak ki, (elvileg) mindennek van valami oka. Az alábbiakban keressük a magyarázatot, hogy vajon miért fodrozódik annyira a Szantál-Buddha ruhája. A Szantál-Buddha egy konkrét Buddha szobor és egy Buddha szobortípus. A konkrét szobor Pekingben található, a Hūwaliyasun hūwaliyaka kolostorban. Ez a világ legnagyobb, egyetlen fából faragott szobra, 26m magas. (Aki meg akarja látogatni, az szálljon le a kettes metróról a Yonghegong / Lama temple megállóban és már ott is van). Erre a szobortípusra jellemző, hogy állva ábrázolja Buddhát, akinek egyik keze lefele, a másik felfele mutat, a szemei az ég felé néznek és fodros a ruhája.
                                                                  fodrozódó vízfelszín
A szobor minden jellemzőjére van magyarázat, most csak a hullámzó vízhez hasonlító ruhájának járunk utána. A megoldást a zandan jowo-yin domoγ ergiküi kemjiy-e aci tusa-luγ-a qamtu tobcilan quriyaγsan erdeni erike neretü orosiba [~ A Szantál-Buddha legendáját, a körbejárásának módjával és annak a hasznával együtt összefoglaló Drágakőfüzér] c. XVIII. századi műből merítettem, persze ez a konkrét rész sokkal régebbi időkre vezethető vissza.

burqan baγsi-yin bodatu bey-e-yi angqarγan üjegülbesü ilaju tegüs nögcigsen-ü kijaγalasi ügei gerel coγ jibqulang-un sür-iyer urad-nuγud bey-e-yin laγsan-nuγud-i yambar bükü yosuγar sedkil-degen toγtaγan ese cidaγsan-dur burqan baγsi mören köbege-de ögede bolju bosuγ-a orosiγsan-u bey-e-yin dürsü körög usun-u dotor-a oroγsan-i γurban-ta angqarun üjejü sayin lagšan-u ilγal-nuγud-i sedkil-degen toγtaγaγsan yosuγar güiširsha zandan-iyar bey-e-yin gegen-i bayiγuluγsan büged tere caγ-tur qubcad-i ber usun-u quniyar-iyar ködelegsen düritü aγsan-a üligerlejü usun-nar-tai-a bütügejügüi ..

Amikor Buddha valóságos testét megmutatták a kézműveseknek, akkor azok a Győzedelmesen Elmúlt [=Buddha] határtalan fényessége, ragyogása, fenségessége miatt semmiképpen sem tudták az elméjükben megőrizni az alakját. Így Buddha a folyópartra ment, ott megállt. A teste visszatükröződött a vízfelszínen, ezt háromszor figyelmesen megnézték a kézművesek, belevésték elméjükbe a szépségjegyeinek jellemzőit, ez alapján készítették el szantálfából a szobrot. Buddha ruhája úgy fodrozódott, mint ahogyan a folyó, emiatt a víz hullámaihoz hasonlatosra mintázták a ruháját.
                                    Szantál Buddha - kép a pekingi Fővárosi Múzeumból
Szoktak vitatkozni azon, hogy egy műalkotást hogyan kell szemlélni, önmagában, vagy pedig minél több információt megtudva róla. Az utóbbira szavaznék, ha nem olvastam volna a Szantál Buddha legendáját, akkor ez a szobrot már régen elfelejtettem volna. Ki figyelne fel a ruhájára, ha nem tudja, hogy az a hullámzó vízfelszín miatt lett ilyen? (Lehet, hogy a ruha redői közül majd egyszercsak kiugrik egy hal! :)

2 komment

Címkék: buddha szantál zandan zandan jowo hūwaliyasun hūwaliyaka erdeni erike drágakőfüzér

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr312477786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PDSz 2010.11.30. 22:31:48

valahogy sohasem kapcsoltam össze a kettőt, de nyilván ez a jó kis sztori a gandhárai hellenisztikus tógákat akarta megmagyarázni az indusoknak.

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2010.12.03. 00:48:46

@PDSz: a szantál buddháról van egy eredetileg kínai szöveg, amit lefordítottak ujgurra, majd tibetire és így bekerült a tandzsúrba is, valami ilyesmi a címe: can dan gyi sku rgya nag na bzugs pa'i byon chul, nézz majd utána szabad perceidben!
süti beállítások módosítása