mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

A 3. Dalai láma és Altan kán tanítása

2010.09.18. 00:57 Kápolnás Olivér

2010 szeptember 18.-án és 19.-én a XIV. Dalai láma tanítást ad Budapesten. A jeles esemény előtt tisztelegve a Dalai láma egyik korábbi reinkarnációjának szavait fogom felidézni. Egy meglehetősen kései történeti műben, az 1911-ben befejezett Altan erikében a 3. Dalai lámáról és Altan kánról pár sort találhatunk. Eredetiség nincs a ebben a részben, korábbi, de nem kortárs munkák összeollózásából született, így történeti forrásértéke a nullához közelít. Érdekesség, hogy nem emeli ki, hogy a Dalai láma „Dalai” címét Altan kán adományozta 1578-ban Szönam Gyaconak, a később harmadiknak elnevezett Dalai lámának, akit itt ebben a műben egyébként buyani dalai-nak, azaz Erénytengernek hívnak. Altan kán és a Dalai láma találkozása nem maradt eredmény nélkül, ettől fogva terjedt el a buddhizmus a mongolok között, amiből levonhatjuk a következtetést, hogy eredményes volt a láma beszéde.
                                             3. Dalai láma, Szönam Gyaco, Erénytenger
ulāqčin ükür-tü ilaγuγsan buyani dalai boqdo-gi altan hān-bēr mongγol oron-du ǰalabai .. ene ilaγuγsan buyani dalai blman-bēr altan hān-du nomi nomloǰi . mongγol dakin-du šaran saǰini dürüm toktōǰi . tungγaq tarahāqsan inu altan hān terigüülen olon albatu-nar nomiyin soudal-du čuuluqsani dumda hāni döü hung tayiǰi söür-ēče boosǰi eyin kemēn . boqdo dalai blman ba altan eǰen tenggeri baqši šabi hoyor-yin ǰarliq sayitur čingnaǰi bügüdēr sonos . yerü mongγol keleten bügüdēr ödögē-ēče hōši boqdo čongk'apayin buyantu oulayin šaǰindu oroqson möni tule ibēl yabuulun surγuuli kičēn sakiǰi . saran büriyin γurban bačaq sakin arban buyani kičēn bütēǰi arban hara nüüli ali čidahui kir-yēr tebčiǰi. šütēn-dü γurban erdeni-yin šütēn burhan baqši boqdo blman nayiman mingγatu-yin sudur šarān huwaraq erkemlen sakuusun-du ǰurγān muturtu belge biligiyin maha kala takiqtun .. öün-ēče busu böi udγan . ongγod bonbōn buruu tarni . ulān takil üiledküi bolbāsu adal mal geri tarhan nohōn bāsun-yēr utuǰi . ongγod inu tülüküi kereqtei kemēn ǰarliq-yēr ǰakiraqsan mün .. öün-ēče šarān šaǰin mongγol-du ekelen oqtorγoi-du iröü sayiqan doun ǰirgen čečegeyin hura buun sonongγo gerel tügēǰi urida ügei γayihamšiq sayin belge boluqsan-du mongγol-du šaǰin sayitur delgereküyin beleq kemēn ǰarliq bolboi kemēqsen bui .. ..

Vörös nősténymarha évben [1577] a Győzedelmes Erénytenger fenségét mongol földre hívta Altan kán. A láma tanítást adott Altan kánnak és lefektette a mongol földön lévő Sárga vallás szabályait, amit így hirdettek ki: Altan kán sok alattvalóját Tan hallgatása összegyűjtötte, majd a kán öccse, Huntajdzsi felemelkedett a trónusáról és így szólt: „A fenséges Dalai láma és Altan kán, égi tanító és tanítvány parancsát mindnyájan figyelmesen hallgassátok! Minden mongol nyelvet beszélő mostantól fogva a Fenséges Congkápa erényes-hegyi vallásához, a Gelugpa irányzathoz tartozik. Emiatt, az oltalmat nyújtó Tant szakadatlanul kövessétek, a minden hónap harmadik napján lévő böjtöt tartsátok meg, a tíz erényt szorgalmasan gyakoroljátok, a tíz fekete bűntől pedig a legjobb képességeitek szerint óvakodjatok, bízzatok a Három drágaságban [Buddha, a Tan és a szerzetesi közösség], Buddhát, Fenséges lámát, a Nyolcezres-szútrát és a Sárga szerzeteseket tiszteljétek, a Tanvédők közül a nyolckarú, yab-yum formában ábrázolt Mahakálának áldozzatok! Továbbá, ha egy sámán bálványra tévtanú ráolvasást mond, vagy véres áldozatot mutat be neki, akkor vegyék el a jószágait és jurtáját, kenjék be kutyaszarral és égessék el a bálványt!”
  Ettől kezdve terjedt el a Sárga vallás mongol földön. Az égből csodálatos zene hallatszott, virágeső hullott, szivárvány keletkezett. Azt beszélték, hogy ezek a korábban nem látott csodálatos jelek azt mutatták, hogy a vallás széles körben fog elterjedni a mongol földön.

Régen az égből zene hallatszott mikor a Dalai láma tanítását elmondták, manapság a zene már nem az égből szól, hanem a rádióból. A régi tanítások a könyvek lapjairól, az újak pedig a Tecsőn köszönnek vissza.

 

2 komment

Címkék: dalai láma altan kán altan erike mahakála

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr172304565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása