mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

széttört nyílvessző

2010.02.12. 00:58 Kápolnás Olivér

Esküt sokféleképpen lehet tenni, az nem újdonság, ha valami állatot feláldoznak, forrásokban több helyen is nyomára bukkanunk ennek. Az alábbi részletet a Dai Yuwan Guruni Suduri-ból vettem, 1212-ben járunk, a dzsürcsik ellen köt szövetséget egy kitaj és egy mongol előkelő.

alin i ninggude tafufi šanggiyan morin . šanggiyan ihan wame amargi baru tuwame sirdan bilame gashūha .

Felmásztak a hegy tetejére, ott megöltek egy fehér lovat és egy fehér marhát. Észak fele fordulva széttörtek egy nyílvesszőt és fogadalmat tettek.

A nyílvessző széttörésével eddig más forrásban nem találkoztam, ez is arra a nézetre alapulhat, hogy az esküt megszegők úgy pusztuljanak, ahogyan az fogadalom tevésekor lévő tárgyak, állatok. Úgy törjön a testük, mint ahogyan az a nyílvessző, vérük is úgy folyjon, ahogyan az a feláldozott állatokból kibuggyant. Azonban a fenti mondat értelmezése itt nem ér véget, pl. miért mennek fel hegytetőre? Miért néznek észak felé? Egyenlőre ezekre hirtelenjében nincsen elfogadható magyarázatom, valakinek?

                                                                kilátás északra

1 komment

Címkék: mongol vér eskü 1212 dai yuwan guruni suduri nyílvessző kitaj

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr741751080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saracsontos 2010.02.13. 21:32:48

hallottam olyat, hogy a kunok egy kutyát öltek le, amikor fogadalmat tettek. majd aki a fogadalmat megszegte az elásott kutya fölé hívták, s odamutattak, íme az eskü szentelés helye, " itt van a kutya elásva". úgy fognak vele is bánni, mint azzal a szerencsétlen ebbel.
süti beállítások módosítása