mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

A tízezernyi áldás és boldogság nevű füstáldozat a Hátan folyóhoz

2009.12.10. 02:50 Kápolnás Olivér

Azt hiszem, hogy megtaláltam az egyik legrövidebb mongol imát. Ez egy füstáldozat, amit a Hátan, azaz a Sárga folyóhoz írtak. Rövidsége ellenére benne van minden, ami kell egy ilyen szöveghez, azaz adni kell valamit és cserébe lehet kérni. Nagyon le van egyszerűsítve az egész, az áldozat bemutatásának a részletei és mikéntje is hiányzik.

qatun γool-un sang tümen öljei qutuγtu kemekü orosiba ::
 
tümen öljei qutuγtu oron jüg-ün tngri . qatun γool-un ejed-dür takin manγtan mörgömü .. qarsi γai-yi arilγ-a .. buyan čoγ-i arbitq-a .. küsel ed-i quraγul .. östü dayin-i ečülge .. .. ilangγuy-a bidan-u ene kereg üiles-i saγad ügei türgen-e amur kilbar bütügül .. ..
 
A tízezernyi áldás és boldogság nevű füstáldozat a Hátan folyóhoz
 
Tízezernyi boldogságos és áldásos hely istenének, a Hátan folyónak az uraihoz mutatok be áldozatot, őket magasztalva imádkozom hozzájuk.
  Tüntessétek el káros dolgokat és a bajt! Növeljétek a fényes erényt! Adjátok meg a vágyott dolgokat! Vessetek véget az ádáz háborúskodásnak!
Elsősorban ezeket a cselekedjétek meg; akadály nélkül, gyorsan hajtsátok végre őket!
 
A szöveget Mergen Gegenhez (1717-1766) lehet kötni, aki korának az egyik leghíresebb lámája volt. Tudott mongol, tibeti, szanszkrit, kínai és mandzsu nyelven is. Hatalmas életművet hagyott hátra, amit még a XVIII. században kinyomtattak. Ebben a buddhista szövegek mellett több „pogány” ima is helyett kapott. Ezeket valószínűleg népi imák voltak, amiket ő csak átdolgozott. Az egyik ilyen ima ez a fenti áldozati szöveg, aminek gyakorlatilag semmi köze sincs a buddhizmushoz. Mégis mit keres itt? Valószínűleg több áldozati szöveg is volt a folyó istenéhez. Ha kiáradással fenyegetett, akkor valamit tenni kellett, hogy húzódjon vissza a medrébe, lehet gátakat emelni vagy mondjuk egy szüzet (vagy egy lovat) is fel lehet áldozni a folyónak. A véres áldozat elvileg tilos volt a buddhista tanítások szerint, ezért kellett valami teljesen ártatlan szöveget alkotni és kinyomtatva elterjeszteni, hogy kiszorítsák a régieket.
  Mellesleg a véres áldozat tilalma az csak elméletben létezett, mert sok olyan buddhista szöveg fennmaradt, amiben vérrel, hússal, csonttal kell az istenek kedvére tenni, sőt néhány titkos szöveg azt írja le, hogy hogyan kell emberi húsból és szívből áldozati ételt készíteni.
       Ő nem Mergen Gegen, sokat kell még tanulnia, hogy mergen legyen! (mergen=bölcs)

Szólj hozzá!

Címkék: mongol áldás füstáldozat qatun mergen gegen

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr901587459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása