mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

tájkép csata után

2009.04.23. 23:54 Kápolnás Olivér

A háború mindig vérrel jár. A győztesek híradási előszeretettel ecsetelik az ellenfél verségének körülményeit, kisebb-nagyobb túlzásoktól sem riadnak vissza. Az alábbiakban egy mandzsu szövegrészleten keresztül fogjuk látni, hogy mennyire verték meg a ming seregeket 1619-ben.

jayifiyan i alin de iliha ming gurun i cooha be hafitame afame dosifi . loho i sacime ishunde fumerere de . musei cooha hetu undu bireme afame . gemu emken tanggū de tehereme ofi . uthai tere geren be ambarame efulehe . ming gurun i uheri kadalara da du sung . wang siowan . jao meng lin se gemu dain de wabuha . batai giran alin bigan de sektehebi . eyehe senggi birgan ohobi . turun kiru coohai agūra . jai bucehe coohai ursei giran . hunehe bira de sektefi eyehengge . juhe hujurere gese bihe . burulaha cooha be bošome wame . orin funcehe ba fargafi . šokin gebungge hada de isinarangge . abka yamjiha . coohai ursei jugūn de suweleme wahangge . geli toloho seme wajirakū

[A mandzsuk] a Dzsaifijan hegyén felállított ming sereget bekerítették és rájuk támadtak. Karddal rohamozva közelharcba keveredtek, a mi [mandzsu] seregünk oldalba támadta őket. Minden katonánk százzal ért fel, és mindenkit levágtak. A ming sereg vezérei, Da Du Sung, Wang Siowan és Dzsao Meng Lin mind meghaltak. Az ellenség hullái a hegyet és a mezőt is beborították, a kiömlő vértől mocsárrá vált a föld. A hadijelvények, fegyverek és hullák úgy sodródtak a folyóban, mint a jégtáblák olvadáskor. A menekülőket üldözőbe vették és legyilkolták. Több mint húsz mérföldön keresztül üldözték őket, a Sokin nevű sziklához értek, mire beesteledett. Az úton annyi ellenséget gyilkoltak le, hogy meg sem lehetett számolni őket.


                                    mandzsu katona - az ükapja ott harcolt

Szólj hozzá!

Címkék: vér csata hulla ming mandzsu senggi wambi

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr421083057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása