mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

ostrom fecskékkel és cicákkal

2009.02.22. 00:10 Kápolnás Olivér

Az erődített helyek, városok elfoglalása mindig is komoly problémát okozott a nomád népeknek. Amint alkalmuk adódott, megtanulták az ostromgépek használatát.


Azonban mit lehetett tenni, ha nem volt kéznél ostromfelszerelés? Lehetett próbálkozni különféle cselekkel, az alábbiakban egy ilyenről lesz szó. Dzsingisz hadai fecskékkel és macskákkal döntöttek romlásba egy várost, legalábbis ezt állítja a Dzsingisz kán arany története c. mű, és ennek nyomán több későbbi történeti munka is.

  Az egyik cica, szerencsére ő túlélte, most már nálam lakik. Nagyon fél a tűztől!

qota-yi anu quriyaǰu bayiǰu tümen qariyačai mingγan miγui alba ača geǰü abuba : tümen qariyačai-dür köbeng oriyaǰu uyabai : mingγan miγui-dur köböng uyaǰu γal sitaγabai : qariyačai egür-tegen orobai : miγuri bayising deger-e γarbai : qariyačai miγuri qoyar-un γal-iyar tüimeridǰü qota-yi abubai ::

 Körbevették a várost, majd tízezer fecskét és ezer macskát kértek adóba, amit meg is kaptak. A tízezer fecskére és az ezer macskára gyapjút kötöttek és meggyújtották őket. A madarak visszaszálltak a fészkükbe, a macskák a háztetőkre szaladtak fel, hatalmas tűzvész támadt és elfoglalták a várost.

 Tűzzel bevett város találunk a Képes Krónikában is, Attila Aquileia városát úgy foglalja el, hogy nyergekből máglyát rak a városfalnál, a tűztől pedig leomlik az.

 Kérek mindenkit, hogy vigyázzon a cicájára, nehogy rossz kezekbe kerüljön!

 

3 komment

Címkék: mongol cica attila fecske ostrom nomád dzsingisz aquileia

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr3957589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása