mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

Mandzsu mondat a kolofonban

2009.01.20. 03:17 Kápolnás Olivér


Még 2005-ben került hozzám egy mongol kézirat, aminek a kolofonjában volt egy mandzsu mondat, akkor nem tudtam vele mit kezdeni. 2007-ben írtam róla pár szót (http://www.flickr.com/photos/erdeni-yin_sang/415366792/) de képtelen voltam értelmezni a szöveget. Az eltelt évek alatt több embert is megkerestem a problémával, de megnyugtató választ nem kaptam. Azóta rengeteg kézirat megfordult a kezemben, de nem találtam semmi párhuzamot, sőt, még olyan kolofonnal sem találkoztam amiben lett volna mandzsu, ezért érdekes ez a kézirat.
Ma este újra a szemem elé került és minden nehézség nélkül el tudtam olvasni. A mondat csak 10 szóból áll, de ebből 5 szó hibásan van írva, ez volt az akadály.
A szöveg helyesen:

ere ging oci dergi getuken ging sehebi : emu hacin kai ::

Értelmezése:

Ezt a szöveget pedig magasztosnak és tisztának  tartották. Egy fejezet.

Egyáltalán mi ez a kézirat? Sajnos az első lap elveszett, azonban a kolofonból megtudhatjuk, hogy a Sukhavati, azaz a nyugati mennyország  (Amithába paradicsoma) dicsőítéséről van szó. Aki nem tudja ezt elképzelni, nézzen az alábbi képre:

Tehát egy vallási szöveg, de akkor mit keres itt egy mandzsu mondat, ráadásul pocsék helyesírással írva? A pocsék helyesírást lehetne magyarázni azzal, hogy ez nem egy autográf kézirat, hanem csak egy másolat (vagy annak is a másolata) és a mandzsu írást nem ismerő másolók keze alatt romlott ennyire a szöveg. Ez még nem magyarázat a mandzsu nyelvre. A mandzsu nem volt vallási nyelv, csak a hivatalos életben használták. A válaszra lehet, hogy újabb két évet kell várni.

5 komment

Címkék: mondat mandzsu kolofon sukhavati

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr46890157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Al-bakri (törölt) 2009.01.20. 06:12:20

na bayar hurgiy!

tenyleg pocsek a mandzsu helyesiras :)

saintlouisdefrance 2009.01.24. 16:28:44

örülök, hogy végre van új bejegyzés!

Al-bakri (törölt) 2012.06.12. 08:57:02

na, bayar hurgiy!
tenyleg pocsek a mandzsu helyesiras :)

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.11.10. 13:36:21

Lett valami előrelépés kolofon-ügyben?
süti beállítások módosítása