mongγol bičig & manju bithe

mongγol bičig & manju bithe

orciγuluγci / hafumbukū

jakiy-a / jasigan

bithei.niyalma@gmail.com

Friss topikok

ungsiγčid

γajar-un bömbörceg

a fehér ló feláldozása

2008.11.15. 03:59 Kápolnás Olivér

Annak ellenére, hogy az eurázsiai sztyeppe övezetben elterjedt szokás lehetett a fehér ló feláldozása nem sok forrás számol be róla. Konkrétan egyről sem tudtam egészen e hét szerdáig. A már többször említett dai yuwan guruni suduri egyik lapján az alábbiakat olvastam:
 

tere fonde taicud aiman kemuni etuhun ofi . taizu temujin . wang han i emgi sali bira de acafi . taicud aiman i ejen kang kū i baru wa nan birai dalin de afafi kang hū i cooha be gidafi ambula wafi toloci wajirakū baha : hada jin aiman : sa ji u aiman : do lu ban aiman : tatar aiman : hūng ji li aiman . ere sunja aiman i niyalma : naiman . taicud juwe aiman i cooha gidabuha be donjifi taizu temujin i horon de gemu olhome elhe akū ofi sunja aiman i niyalma . alai gebungge šeri de acafi . šanggiyan morin wame gashūfi taizu temujin . wang han ere juwe nofi be dailaki seme jiderede : hung ji la aiman i niyalma weile muterakū . ojorakū seme . mujilen jobome hūlahame niyalma takurafi taizu temujin de alanjiha manggi . taizu temujin . wang han i emgi hū tu omo ci jurafi . sunja aiman i cooha be okdome . bei ei liyei muke de acafi . afame ambula gidaha



[A korábbi bekezdésben najamanokat kegyetlenül elverte Dzsingisz kán, azaz még csak Temüdzsin] Abban az időben a taicsut törzs is erős volt még. Taizu Temüdzsin és Wang kán a Sali folyónál találkoztak, majd az Onon folyónál együtt támadtak a tajcsiut törzs uralkodójára, Kangkura. Hatalmas győzelmet arattak, rengeteg katonák megöltek, megszámlálhatatlanul sokat pedig foglyul ejtettek. A katagin, szalcsiud, dörben, tatár és a hongirat törzs a najmanok és a tajcsiutok legyőzését meghallva Taizu Temüdzsin hatalmától rettegni kezdtek, nyugtalanná váltak. Megbeszélték, hogy találkoznak az Alai forrásnál és egy fehér lovat feláldozva megfogadják, hogy Taizu Temüdzsinre és Wang kánra támadnak. Útközben a hongirat törzsbeliek azon tanakodtak, hogy nem lehet ezt a támadást sikerrel véghezvinni. Titokban követet küldtek Taizu Temüdzsinnek, aki  erre Wang kánnal együtt a Hutu tóhoz vonult. Az öt törzs seregét bevárták és Bejej pataknál rájuk támadtak, nagy győzelmet arattak.

 

A forrás XIII. század eleji eseményről tudósít. A fehér lovat itt egy eskü miatt áldozzák fel, sajnos eléggé szűkszavúan van leírva az esemény, így nem lehet rekonstruálni a szertartás. Kérdés, hogy mi szerepe volt a lónak, egy áldozat volt az isteneknek? Esetleg intő jel volt mindenki számára, hogy az eskü megszegésekor így fognak járni mint ez a paci, ahogyan az a kettévágott kutya fölött tett fogadalmaknál volt? Egyenlőre erre a kérdése nincs válasz, reménykedünk újabb források előkerülésében.
  A fenti pár sor a fehér ló mellett más miatt is érdekes. A korabeli viszonyokat remekül jellemzi. Temüdzsinből még nem lett Dzsingisz, nem indult el a világhódító hadjáratára, egyenlőre csak a szomszédos törzsek legyőzésével foglalkozik. Szövetségese volt ekkor még Wang kán, de már nem sokáig. Mindenesetre ló feláldozása mellett kötött szövetség fabatkát sem ért Temüdzsinék ellen.

Szólj hozzá!

Címkék: fehér mongol fehér ló mandzsu dai yuwan guruni suduri temüdzsin dzsingisz wang kán

A bejegyzés trackback címe:

https://bicig-bithe.blog.hu/api/trackback/id/tr13769820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása